Bănci și Asigurări

Cine şi-a asigurat locuinţa nu mai cumpără poliţa PAID

Autor: Ciprian Botea

29.11.2010, 23:44 105

Deputaţii au decis ca proprietarii de locuinţe asigurate prinpoliţe facultative care acoperă daunele produse de inundaţii,cutremure şi alunecări de teren să nu fie obligaţi să cumpere şi oasigurare de la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID),compania care emite poliţele obligatorii.

"Nu intră sub incidenţa legii persoanele fizice şi juridice care auîncheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acoperetoate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie", potrivit unuiamendament adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, care a avut roldecizional. Legea a fost trimisă spre promulgare laPreşedinţie.
Votul deputaţilor vine în condiţiile în care normele emise deComisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) obligau şiproprietarii care au o asigurare facultativă să încheie şi o poliţăobligatorie. Poliţa obligatorie nu este percepută însă ca osupraasigurare, având în vedere că acoperă daunele provocate decalamităţile naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei pânăla preţul real al locuinţei urmând să fie acoperit de asigurareafacultativă.

Reprezentanţii PAID nu au putut fi contactaţi pentru comentariipână la închiderea ediţiei. Guvernul s-a opus însă exceptării de laplata asigurării obligatorii a proprietarilor care au o poliţăfacultativă, insistând pe caracterul social al legii.
"O asigurare facultativă acoperă şi aceste riscuri, dar legea afost gândită ca o protecţie socială a celor mai defavorizate păturiale populaţiei", a declarat Mihai Capră, secretar de stat în cadrulMinisterului Administraţiei şi Internelor.

PAID a început să emită poliţe de asigurare obligatorie lajumătatea acestui an, iar până la sfârşitul lunii octombriefuseseră încheiate circa 85.000 de contracte. Prima de asigurareeste de 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul deconstrucţie al casei.
Asigurarea obligatorie vizează peste opt milioane de locuinţe, iareliminarea obligativităţii pentru proprietarii care deţin o poliţăfacultativă ar crea presiuni pentru majorarea primei în condiţiileîn care numărul potenţialilor asiguraţi ar scădea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO