Bănci și Asigurări

Cine spunea că nu va prinde? Băncile sprijină cu toate motoarele deschiderea de conturi pentru plata defalcată a TVA: Azi UniCredit şi CEC Bank

Cine spunea că nu va prinde? Băncile sprijină cu toate...

Autor: Dan Straut

18.09.2017, 16:02 2647

„UniCredit Bank asigură clienţilor săi servicii personalizate şi adaptate modificărilor legislative aduse de Ordonanţa nr. 23/2017, privind plata defalcată a TVA. Astfel, UniCredit Bank va deschide pentru toţi clienţii săi, în timp util, conturile de TVA, aşa încât cei care doresc să obţină facilităţile prevăzute de lege cu privire la plata impozitului sau la anularea penalităţilor de întârzire aferente obligaţiilor fiscale reprezentând TVA, să le poată folosi de la 1 octombrie 2017, în condiţiile ce le vor fi comunicate individual clienţilor”, se arată într-un comunicat al instituţiei bancare.

Potrivit UniCredit, noile conturi de TVA „pot fi activate de titulari în termen de 90 de zile şi vor avea zero costuri de administrare, iar pentru o perioadă de trei luni nu se vor percepe costuri de tranzacţionare, exceptând comisioanele percepute în sistemele de decontare, ce vor fi achitate de către clienţi”.

Totodată, „pentru o înţelegere mai amănunţită a plăţii defalcate a TVA, UniCredit Bank va organiza seminarii de educaţie financiară şi fiscală în principalele oraşe din ţară şi în Bucureşti”. În cadrul acestor seminarii, „profesionişti în domeniul fiscalităţii şi specialişti ai băncii vor oferi suport şi informaţii clienţilor care sunt vizaţi de prevederile Ordonanţei 23/2017”, mai anunţă UniCredit.

„Modificările legislative conduc la creşterea complexităţii nevoilor pe care le au clienţii noştri; în acest context, asigurăm atât clienţilor existenţi, cât şi oricăror alte persoane plătitoare de TVA, condiţiile necesare pentru a fi pregătite să aplice noul sistem de plată a TVA – începând cu 1 octombrie 2017 pentru cei care aderă în mod opţional la noul sistem şi care pot astfel beneficia de facilităţile fiscale oferite de ordonanţa privind plata defalcată a TVA, dar şi, începând cu 1 ianuarie 2018, dată de la care plata defalcată a TVA este obligatorie, conform prevederilor în vigoare ale Ordonanţei nr. 23/2017”, a declarat Sorin Drăgulin, director pentru Produse şi Segmente Retail în cadrul UniCredit Bank.

Conform noii reglementări legislative, plata defalcată a TVA se aplică pentru toate operaţiunile taxabile din punct de vedere al TVA pentru care locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii se consideră a fi în România. De asemenea, fiecare plătitor de TVA va trebui să aibă minimum un cont separat de TVA, diferit de contul curent, deschis la bancă sau la Trezoreria statului, pe care va trebui să îl utilizeze atât pentru încasarea TVA de la clienţi cât şi pentru plata TVA către furnizori. Conturile cu destinaţie de TVA vor conţine obligatoriu în structura codului IBAN şirul de caractere „TVA”.

Prevederile ordonanţei privind plata defalcată a TVA se vor aplica în mod opţional de la 1 octombrie 2017 şi în mod obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, pentru toate persoanele înregistrate în scop de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal.

UniCredit Bank este parte a UniCredit, prezent în România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Business Integrated Solutions.

Dimineaţă CEC Bank a lansatContul de TVA, destinat clienţilor persoane juridice impozabile înregistrate în scop de TVA, ca urmare a publicării Ordonanţei nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.

Acest produs va fi disponibil clienţilor ulterior datei de 1 octombrie 2017, conform reglementarilor naţionale, se arată într-un comunicat al CEC Bank.

Contul de TVA va avea:

- comision 0 de deschidere şi închidere de cont;

- comisioane 0 la încasări intra şi interbancare;

- comision 0 la plăţi decontate în sistem intrabancar şi comisioane reduse cu 50% la plăţile interbancare efectuate prin intermediul CEC Bank Mobile Banking şi Internet Banking CEConline;

- comision 0 pentru depunerile în numerar efectuate de persoanele autorizate;

- comision 0 de administrare în cazul clienţilor care achiziţionează sau deţin Pachetul IMM CEC Bank, prin includerea în mod gratuit a contului în pachet.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO