Bănci și Asigurări

Cine sună la telefon sau bate la uşă. APS a devenit cel mai mare recuperator de NPL-uri: 5,8 miliarde de euro

Cine sună la telefon sau bate la uşă. APS a devenit...

Autor: Claudia Medrega

29.07.2016, 00:07 2696

Compania de recuperare de creanţe APS, din Cehia, a finalizat în S1 achiziţia unor portofolii de credite neper­for­mante (NPL - non-performing loans) cu o valoare nominală cu­mulată de 1,33 mld. euro de la BCR şi Intesa. Aceste tran­zacţii se adaugă  celor 75 de portofolii cu o valoare nominală de peste 4,5 mld. euro.

BCR a decis la finele anului trecut vânzarea unui porto­fo­liu de credite neperformante cu o valoare nominală de circa 1 mld. euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie cu credite „rele“ din istoria sistemului bancar românesc. Porto­foliul de NPL-uri de la BCR includea credite corporate şi pentru IMM-uri, garantate şi negarantate. APS susţine că această tranzacţie, finalizată în acest an, este cea mai mare de acest tip din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Al doilea portofoliu achiziţionat de APS, de 261 mil. euro, a fost cumpărat de la Intesa Sanpaolo Bank România.

Compania cehă APS Holding a primit finanţări de la IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale - pentru pre­lua­rea de credite neperformante, dar cola­borează şi cu AnaCap.

Afacerile companiilor de recuperare a creanţelor au explodat în criză, odată cu deteriorarea rapidă a portofoliilor de credite ale băncilor. În 2014 o treime din credite erau neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO