Bănci și Asigurări

Cine va fi noul şef al lui Isărescu? Agustín Carstens preia din octombrie conducerea Băncii Reglementelor Internaţionale - banca băncilor centrale, înlocuindu-l pe Jaime Caruana

Cine va fi noul şef al lui Isărescu? Agustín Carstens...
14.01.2017, 12:00 512

Agustín Carstens, 58 de ani, guvernator al Băncii Naţionale a Mexicului, va prelua din octombrie 2017 conducerea Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), supranumită „banca băncilor centrale“, urmând să-l înlocuiască pe Jaime Caruana.

Carstens, care ocupă poziţia de guvernator al băncii centrale din Mexic din 2010, este unul dintre cei mai respectaţi economişti în comunitatea financiară internaţională, fiind inclus de multe ori în topurile celor mai eficienţi guvernatori de bănci centrale ai lumii. A fost în 2011 şi unul dintre candidaţii pentru funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), poziţie care a revenit în cele din urmă franţuzoaicei Christine Lagarde.

Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară la nivel mondial, asigurând „colaborarea“ şi „coordonarea“ băncilor centrale ale lumii. Reuniunile bancherilor centrali la BRI, care are sediul la Basel, în Elveţia, sunt extrem de discrete. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, este prezent, de obicei, la reuniunile Băncii Reglementelor Internaţionale. Toate băncile centrale raportează la Banca Reglementelor Internaţionale, iar raportul anual al băncii cu sediul la Basel este foarte influent şi urmărit, în condiţiile în care evidenţiază problemele din sistemul financiar şi economic mondial.

Agustín Carstens şi Benoît Coeuré au fost cei mai importanţi candidaţi pentru a-l înlocui pe actualul şef al Băncii Reglementelor Internaţionale, Jaime Caruana, fostul guvernator al băncii centrale din Spania.

Agustín Carstens şi-a început cariera profesională în 1980 la banca centrală a Mexicului, unde a deţinut mai multe poziţii în departamentul internaţional, departamentul de cercetare economică al băncii şi a fost în echipa guvernatorului, conform informaţiilor transmise de BRI.

În perioada 1999-2000, Carstens a fost director executiv în cadrul Fondului Monetar Internaţional, iar din 2000 până în 2003 a fost ministru adjunct al finanţelor în Mexic. Agustín Carstens a fost numit în 2003 în funcţia de director general adjunct al FMI. El a fost ministru de finanţe în Mexic între 2006 şi 2009, perioadă în care a prezidat Comitetul de Dezvoltare al FMI/Banca Mondială. Din 2015, Carstens prezidează Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional, comitet consultativ pentru FMI, potrivit BRI.

Agustín Carstens s-a născut în iunie 1958 în Mexico City şi are un master şi un doctorat în economie la Universitatea din Chicago.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO