Bănci și Asigurări

Cine vrea un apartament cu trei camere lângă Cişmigiu pentru 75.000 de euro? Explodează executările silite: 300-400 de anunţuri la o bancă

Explodează executările silite: 300-400 de anunţuri la o bancă

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Valentin Botea

28.07.2011, 00:06 11471

Cele mai mari zece bănci locale au pus în vânzare aproximativ2.200 de case, tere­nuri, dar şi spaţii comerciale sau industrialerecuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătit creditele,numărul acestora fiind mai mult decât dublu comparativ cu aceeaşipe­rioadă a anului trecut.

Numărul anunţurilor cu imobile exe­cu­ta­te silit continuă săcrească accelerat, băncile mari - precum BCR, BRD sau BancaTran­sil­vania - afişând fiecare pe site-urile proprii lis­te cu300 sau chiar 400 de bunuri recuperate.

Cel mai mare stoc de bunuri scoase la vânzare este înregistratde BRD, a doua bancă locală după activele deţinute, care încearcăsă valorifice peste 370 de case şi apartamente, la care se adaugăalte 200 de terenuri, spaţii comerciale şi industriale. BancaTransilvania are la vânzare peste 400 de imobile, în timp ce pesite-ul BCR sunt afişate circa 360 de anunţuri.

Bancherii au ţinut până acum de preţ, dar în­cep să cedeze pemăsură ce stocul de imobile exe­cu­tate silit creşte şi cererea nudă semne de re­venire. Executorii bancari spun că un bun executatsilit se vinde în medie după trei-cinci licitaţii şi după ce bancarenunţă la preţul minim iniţial

De exemplu, BRD vinde cu 75.000 de euro un apartament cu treicamere şi o suprafaţă de 97 de metri pătraţi, situat în zonaparcului Cişmigiu. Anunţurile cu proprietăţi similare de pesite-urile imobiliare afişează preţuri între 95.000 şi 125.000 deeuro.

Legea permite creditorilor să taie un sfert din preţul deevaluare al imobilului începând cu a doua licitaţie, iar ulterioraceştia pot să vândă proprietăţile executate silit la cel mai bunpreţ oferit.

De exemplu, majoritatea caselor scoase la licitaţie deRaiffeisen au un preţ de pornire echivalent cu 75% din preţul deevaluare. Banca are în prezent la vânzare peste 200 de imobile, încondiţiile în care în primăvară numărul ofertelor nu depăşea 70,numai în Bucureşti fiind scoase la licitaţie 20 de case şiapartamente. De exemplu, banca cere 26.000 de euro pentru unapartament de două camere în Sectorul 4, care a fost evaluatiniţial la 35.000 de euro.

Şi grecii de la Bancpost au la vânzare 325 de proprietăţi, întimp ce pe site-ul băncii de stat CEC Bank există circa 150 deanunţuri. Câteva zeci de imobile executate silit au şi Alpha Bank,ING sau UniCredit Ţiriac. Listele de pe site-uri nu sunt însăexhaustive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO