Bănci și Asigurări

Cinteză, BNR: Cred că deal-ul privind Piraeus şi Carpatica va fi anunţat săptămâna viitoare

Cinteză, BNR: Cred că deal-ul privind Piraeus şi...

Autor: Claudia Medrega

20.11.2015, 12:46 7644
Tranzacţia privind vânzarea  Băncii Carpatica şi Piraeus Bank va fi anunţată probabil săptămâna viitoare, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.
 
„Există o singură bancă cu indicatorul de solvabilitate sub 10%. Banca este în negocieri  să fie vândută.  Acţionarii au căzut de acord să o vândă. Totul depinde de negocierile actuale pentru a se încheia şi deal-ul si cu Piraeus Bank.  Săptămâna viitoare marţi-miercuri deal-ul va fi încheiat”, a declarat Cinteză la Sinaia la seminarul EU-COFILE organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.

Fondul american de private equity J.C. Flowers este  interesat atât de Carpatica, cât şi de Piraeus Bank.

Americanii de la JC Flowers au undă verde de la BNR pentru a prelua mai multe bănci şi a face curăţenie atât în bilanţurile băncilor de care sunt interesaţi, cât şi a consolida o piaţă bancară extrem de fragmentată, cu mult prea multe bănci mici, care după criză se chinuie să supravieţuiască, neavând masa critică necesară dezvoltării.

Până acum fondul american a ajuns pe piaţa românească la un acord cu grupul condus de Ilie Carabulea pentru preluarea Băncii Carpatica, o primă mişcare dintr-un plan mai larg al americanilor de a achiziţiona mai multe bănci pe piaţa românească.

„Pe Carpatica s-a bătut palma deja. Ca să ajungă la o masă critică, ca să aducă profit, cumpărătorul mai avea nevoie de o bancă. Avea nevoie de o bancă care are portofoliu de credite care să-i asigure venituri. Ulterior achiziţiei, cumpărătorul intenţionează să le fuzioneze”.

Piraeus Bank, una dintre cele patru bănci româneşti cu ca­pital grecesc, este un jucător de talie medie, ocupând locul 11 în sistemul bancar. Banca a făcut în primul semestru un pro­fit operaţional înainte de provizioane de 7 mil. euro

Piraeus Bank şi National Bank of Greece (NBG), cele mai mari grupuri bancare elene care au operaţiuni şi pe piaţa din România, au întâmpinat dificultăţi în atragerea de resurse financiare suficiente de la investitorii privaţi pentru majorarea capitalului. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO