Bănci și Asigurări

Cinteză, BNR: Sistemul bancar a avut un profit de 800 mil. lei în T1

Cinteză, BNR: Sistemul bancar a avut un profit de 800...

Autor: Claudia Medrega

12.06.2015, 00:07 989

Profitul la nivelul întregului sistem bancar a ajuns la sfârşitul primului trimestru la 800 mil. lei, iar rezultatul rămâne în teritoriul pozitiv şi în aprilie, a declarat pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

„Sistemul bancar este stabil, cu o solvabilitate poate prea mare. Rata de solvabilitate a ajuns la 18,6%. Este cazul ca băncile să înceapă să-şi asume riscuri, altfel se vor decapitaliza. Ar cam fi cazul ca băncile să dea drumul la creditare.“

Creditarea totală s-a men­ţinut în primul trimestru în teritoriul negativ. Soldul creditelor acordate de bănci popu­laţi­ei şi companiilor era la sfâr­şitul lunii martie de 210 mld. lei (47 mld. euro), în scădere cu peste 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

Doar primele trei bănci din sistem - BCRBRD şi Ban­ca Transilvania - au obţi­nut în T1 profituri nete cu o valoare cumulată de 630 milioane de lei (140 mil. euro), de patru ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Există însă în continuare bănci care înregistrează pierderi din cauza provizioanelor sau a prăbuşirii veniturilor.

Rămâne de văzut dacă sistemul bancar va rămâne pe profit până la sfârşitul anului şi dacă vom vedea creditarea revenind în teritoriul pozitiv.

După primul trimestru din 2014 băncile au reuşit să cumuleze un rezultat pozitiv de circa 600 mil. lei, care a coborât la 209 mil. lei la jumătatea anului, pentru a se transforma în pierdere începând cu septembrie. Pe întregul an 2014 sistemul bancar a înregistrat o pierdere record de 4,4 mld. lei, generată de costurile mari cu provizioanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO