ZF 24

Cinteză, şeful Supravegherii din BNR: Marfin Bank România este solidă şi îşi poate găsi cumpărător

Cinteză, şeful Supravegherii din BNR: Marfin Bank...

Autor: Razvan Voican

25.03.2013, 15:25 2315

Marfin Bank România are o poziţie financiară solidă şi îşi poate face plăţile în mod lejer, fără să aibă nevoie de lichiditate din Cipru, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională.

“Banca locală nu are nicio problemă şi îşi poate susţine activitatea pe cont propriu. Din informaţiile noastre se discută o vânzare a subsidiarelor din afara Ciprului, iar filiala din România se află pe listă şi ar putea fi vândută rapid, existând şi un potenţial cumpărător interesat”, a declarat Cinteză.

Deocamdată încă rămâne de clarificat unde va ajunge participaţia majoritară la Marfin Bank România, respectiv dacă aceasta va fi preluată de structura de tip bad bank înfiinţată de autorităţile cipriote în urma dizolvării acţionarului majoritar Cyprus Popular Bank (Laiki) controlat de stat sau dacă va ajunge cumva la Bank of Cyprus, în care vor fi transferate depozitele din Laiki de până la 100.000 de euro.

Cinteză crede că este puţin probabil ca Marfin Bank România să ajungă la Bank of Cyprus. În România Marfin are regim de filială, în timp ce Bank of Cyprus este sucursală. Din punct de vedere juridic ar fi teoretic mai simplu ca Marfin România să preia sucursala locală a Bank of Cyprus.

Surse de pe piaţă afirmă că una dintre băncile prezente pe piaţa locală ar fi interesată de o eventuală preluare a Marfin Bank România. Pe de altă parte încă de la începutul anului au circulat informaţii potrivit cărora şi sucursala Bank of Cyprus ar fi fost scoasă la vânzare în contextul în care banca-mamă se confrunta cu presiuni crescânde încă de anul trecut.

Şeful Supravegherii din BNR spune că în condiţiile în care Marfin Bank România este solidă din punct de vedere financiar, nu are rost o discuţie despre desemnarea unui administator delegat şi cu atât mai puţin despre activarea instrumentului bridge bank destinat salvării unei bănci intrate în derivă.

“În cel mai rău caz am putea ajunge la suspendarea dreptului de vot al acţionarului cipriot, însă legea spune foarte clar în ce condiţii se ajunge acolo, respectiv dacă am constata incapacitatea acestuia de a susţine banca locală. În acest moment banca locală se descurcă bine.”

În acelaşi timp, Cinteză precizează că depozitele constituite la sucursala din Cipru a Băncii Transilvania nu intră sub incidenţa “taxei” la care ar urma să fie supuse depunerile de peste 100.000 de euro. Conform ultimei variante negociate  “taxa” respectivă se ridică la 30%.

“Este o măsură de rezoluţie aplicabilă numai băncilor care sunt persoane juridice cipriote şi numai pe teritoriul cipriot”, a menţionat Cinteză. Practic, taxa de 30% va fi aplicată de Bank of Cyprus depozitelor mai mari de 100.000 de euro, în condiţiile în care Cyprus Popular Bank va fi închisă în cadrul planului de ajutor financiar de 10 mld. euro aprobat de Eurogroup pentru salvarea sistemului bancar din insulă. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, într-un bad bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO