Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, ING Bank: Există premizele unei evoluţii pozitive a creditelor pentru populaţie

Ciprian Dascălu, ING Bank: Există premizele unei...

Autor: Departamentul Economic

06.03.2016, 08:53 345

„Remarcăm o încetinire a creditării raportată la prima parte a anului trecut, urmată de o stabilizare a dinamicii mediei mobile în ultima perioadă. Această perioadă de creştere de trei cifre vine de la o bază redusă pe fondul crizei financiare ce a afectat oferta de credite. Revenirea încrederii consumatorilor a condus la revirimentul creditării pe fondul unor costuri la minime istorice. Odată ieşită din baza statistică această perioadă de boom, este probabil să asistăm la o expansiune moderată a creditelor acordate populaţiei“, a explicat Dascălu.

Băncile aveau în prima lună a anului un sold de credite noi în lei acordate populaţiei de 53 mld. lei, în creş¬tere cu o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de luna decembrie, avansul a fost totuşi de 0,4% chiar dacă dobânda medie a urcat.

Dobânda medie la care băncile au vândut credite noi în lei către populaţie a fost de 7,1% pe an în ianuarie, în creştere cu 7% faţă de luna precedentă, practic cel mai ridicat ritm de creştere din februarie 2015 încoace. În decembrie, dobânda medie era de 6,6% pe an.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO