Bănci și Asigurări

Citibank se asteapta ca euro sa scada la 3,95 lei la finalul anului. Analistii romani sunt mai sceptici. Cum comentati? Cine are dreptate?

Citibank se asteapta ca euro sa scada la 3,95 lei la finalul anului. Analistii romani sunt mai sceptici. Cum comentati? Cine are dreptate?
12.05.2009, 14:39 21

Analistii grupului financiar Citi au surprins ieri piata valutara locala, anuntand ca vad o scadere graduala a euro spre 3,95 lei pana la sfaristul anului, in timp ce majoritatea bancilor locale pastreaza scenarii negative, in care cursul urca in decembrie chiar peste nivelurile actuale.

Aprecierea leului din ultimele saptamani, spre niveluri de curs de 4,15 lei/euro, a usurat efortul de plata a ratelor pentru cei care au credite in valuta. O crestere a euro peste 4,3 lei in toamna i-ar pune insa din nou in dificultate. Peste 4,4 milioane de romani au credite la banca, aproape 60% din sumele datorate fiind in valuta. Perspectivele sunt mai bune pentru cei care s-au imprumutat in lei, intrucat analistii vad o scadere a dobanzilor.
Analistii Citi - care analizeaza economia romaneasca din Turcia - si-au ajustat pentru a doua oara in decurs de cateva luni proiectia de curs, considerand ca euro ar putea sa coboare la 4 lei in septembrie si 3,95 lei in decembrie. In aprilie, ei vedeau cursul la 4,12 lei pentru un euro in decembrie, ajustand astfel prognoza precedenta, de 4,2 lei/euro. BNR a calculat ieri un curs de 4,1529 lei pentru un euro, in scadere usoara fata de ziua precedenta.
"In opinia noastra, FMI este confortabil cu implicarea activa a BNR pe piata valutara pentru a contracara volatilitatea excesiva a cursului. Acest argument, cuplat cu prezentarea unui cadru de politici macroeconomice mai credibil, sustinut si de pachetul important de finantare externa, ar trebui sa ofere sprijin leului, contrabalansand deteriorarea apetitului pentru risc la nivel global", scrie Ilker Domak, economistul Citi responsabil de zona Europei Centrale si de Est. El subliniaza ca ajustarea rapida a dezechilibrului extern sustine de asemenea leul, insa riscuri apar din neaplicarea prevederilor acordului incheiat cu FMI.
Analistii locali raman pesimisti si considera ca leul va avea de suferit in a doua parte a anului, intrucat beneficiile aduse de asigurarea finantarii externe prin acordul cu FMI vor fi puse in umbra de stirile negative venite dinspre economia reala. Astfel, analistii romani vad euro in decembrie peste nivelurile prezente, respectiv intre 4,3 si 4,5 lei.
In ceea ce priveste dobanda de politica monetara a BNR opiniile sunt convergente, majoritatea prognozelor indicand un nivel de 8,5% pe an la sfarsitul anului. Din nou, prognoza Citi este cea mai optimista, cu o dobanda de 7,25% pe an in decembrie.
BNR a surprins piata saptamana trecuta, cand a taiat jumatate de punct procentual din dobanda intr-un singur pas, coborand-o la 9,5% pe an. Guvernatorul Isarescu a justificat decizia prin perspectivele de atenuare semnificativa a presiunilor inflationiste pentru restul anului, in contextul incetinirii economiei. Inflatia anuala a coborat in aprilie la 6,45% pe an, de la 6,71%, cat fusese in martie, potrivit datelor publicate ieri de Statistica. Preturile de consum au crescut in aprilie cu numai 0,27%, in conditiile in care serviciile s-au ieftinit usor.
"Declaratia guvernatorului BNR de saptamana trecuta a fost extrem de ferma (el a aratat ca nu mai este necesara o depreciere a leului, n. red.), poate sa echivaleze cu o interventie verbala. Coroborat cu o proiectie de inflatie de 4,4%, arata ca leul nu ar trebui sa se deprecieze peste nivelul de 4,3 lei pentru un euro. Sunt insa si riscuri, fiind un an electoral", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Lucian Anghel isi mentine proiectia de curs de 4,3 lei/euro pentru sfarsitul anului si vede dobanda BNR coborand la 9% pe an in decembrie.
Economistii ING vad potential pentru intarirea cursului spre 4 lei/euro in lunile urmatoare, in timp ce in toamna ar putea sa inregistreze deprecieri semnificative, pana la un varf de 4,7 lei/euro.
"In momentul de fata nu mai este nevoie de o depreciere foarte mare a leului pentru a corecta deficitele, dar nu poate fi evitata. Cand ratele de dobanda vor scadea semnificativ si cum nu cred ca vom vedea corectarea deficitului bugetar, atractivitatea leului va scadea, care inseamna presiuni de depreciere. Sunt convins ca BNR va face tot ce va putea sa protejeze de o volatilitate excesiva. Cat timp aceste interventii nu duc la cresterea dobanzilor pe piata, sunt bine-venite", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
El considera ca euro se va situa la 4,5 lei la sfarsitul anului, in timp ce dobanda-cheie a BNR va cobori la 9% pe an. Chidesciuc spune ca isi mentine prognozele neschimbate fata de lunile precedente, in conditiile in care nu au aparut evolutii pe care sa nu le fi luat in calcul.
Danezii de la Danske raman insa pesimisti in privinta evolutiei leului, vazand o crestere continua a cursului in urmatoarele 12 luni. Astfel, euro va urca la 4,6 lei in vara, pentru a ajunge la 4,8 lei in primavara viitoare, potrivit unui raport publicat la inceputul acestei luni.
"Piata valutara romaneasca este complet moarta. In continuare, perspectivele pentru leu, ca si pentru forintul maghiar, raman incerte", noteaza Lars Christensen, analistul-sef al Danske Bank. El vede insa o relaxare a politicii monetare, dobanda-cheie la leu urmand sa coboare la 8,5% pe an in urmatoarele sase luni. "Ne asteptam totusi ca inflatia sa stationeze la niveluri apropiate de cele prezente in urmatoare luni, dupa care sa reia trendul de scadere spre sfarsitul anului. Anticipam o inflatie medie de 6,7% in 2009 si 4,8% in 2010 in Romania."
Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, vede euro la 4,5 lei in decembrie. "Pe termen mai scurt nu este exclusa o apreciere, dar in principiu in trimestrele trei si patru trendul va fi de depreciere", spune Pal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO