Bănci și Asigurări

Clienţii băncilor au pus mai mulţi bani în depozitele în valută

Clienţii băncilor au pus mai mulţi bani în depozitele în valută

Autor: Ciprian Botea

29.11.2012, 00:07 1067

Depozitele în valută ale populaţiei şi companiilor au crescut cu echivalentul a un miliard de lei în ultima jumătate de an şi au ajuns la aproape 15,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii trecute, clienţii orientându-se către plasamente în valută pe fondul volatilităţii cursului de schimb.

Economiile în monedă locală au scăzut în acelaşi timp cu peste 3 miliarde de lei şi au ajuns la 125 miliarde de lei. Faţă de luna octombrie 2011, depozitele în lei sunt în creştere cu aproape 5%, adică un ritm de trei ori mai mic decât cel din primăvară.

Depozitele în euro, dolari sau alte valute au crescut în paralel cu 11% faţă de toamna anului trecut. Spre comparaţie, în primele luni din acest an depozitele în valută înregistrau o dinamică anuală negativă, clienţii preferând depozitele în lei datorită dobânzilor mai mari şi stabilităţii cursului de schimb.

La nivel agregat, depozitele populaţiei şi firmelor au avansat cu 8,5% în ultimul an.

Ritmul de creştere a încetinit însă constant în ultimele luni şi există aşteptări ca această tendinţă să continue şi anul viitor. De exemplu, creşterea faţă de luna septembrie a fost de numai 0,4%.

"MÂ aŞtept la menţinerea dinamicii pozitive a depozitelor şi anul viitor, dar într-un ritm inferior celui de anul acesta datorită unei uşoare revigorări a consumului privat şi faptului că salariile nu vor compensa creşterea ratei inflaţiei. Creşterea economisirii din ultimii ani s-a datorat deteriorării aşteptărilor consumatorilor, avansând exclusiv pe seama insecurităţii locului de muncă şi a scăderii valorii activelor", afirmă Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

La sfârşitul lunii octombrie, populaţia şi companiile aveau în bănci depozite cu o valoare cumulată de 195 miliarde de lei (43 mld. euro). Doar depozitele populaţiei depăşeau 111 miliarde de lei. Băncile se bazează mai mult pe resursele atrase de la populaţie în condiţiile în care comportamentul de economisire al companiilor este mai volatil.

Sumele din depozite acoperă în proporţie de 85% creditele acordate de bănci populaţiei şi companiilor, în valoare de 230 miliarde de lei la sfârşitul lunii octombrie. Creditul privat înregistra o creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, erodată însă complet de inflaţie şi de deprecierea cursului.

"Depozitele vor creşte în continuare mai rapid decât creditele pe fondul prudenţei clienţilor şi al orientării spre proiecte pe termen lung, cum ar fi achiziţionarea sau renovarea unei locuinţe, care necesită un proces de economisire pe mai mulţi ani. Creşterea salariilor din sectorul public şi majorarea sumelor trimise acasă de românii din străinătate sunt principalele resurse care vor susţine depozitele în perioada următoare."

Reorientarea clienţilor către depozitele în valută a venit pe fondul deprecierii rapide a leului în lunile de vară, dar şi în contextul în care bancherii au continuat să se bată cu dobânzi ridicate pentru resurse în euro şi dolari. Concomitent, dobânzile la depozitele în lei au continuat să scadă şi au ajuns pe palierul de 5% pe an în condiţiile lichidităţii suficiente de pe piaţa monetară. Leul a pierdut peste 4% din valoare anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO