Bănci și Asigurări

Clienţii băncilor scot bani din depozite şi îi depun în conturi de economii, cu dobânzi similare

Clienţii băncilor scot bani din depozite şi îi depun...

Autor: Liviu Popescu

11.02.2015, 09:03 1747

Clienţii persoane fizice aveau la finalul anului trecut circa 31 miliarde de lei (7 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 23% peste nivelul din decembrie 2013, în timp ce depozitele pe termen scurt (cu scadenţa sub 1 an) au scăzut cu 0,5% şi au ajuns la 56 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Conturile curente şi de economii au crescut în contextul în care dobânzile oferite de bancheri pentru depozitele la termen s-au redus puternic şi au ajuns la un nivel similar cu cel al conturilor de economii. Cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este de 3,6% pe an, nivelul fiind similar şi în cazul celei mai bune oferte de cont de economii existentă pe piaţă.

Clienţii nu mai sunt încurajaţi să-şi ţină banii într-un depozit la termen în contextul în care diferenţa de dobândă s-a estompat, mai ales având în vedere că dacă retrag banii înainte de scadenţă pierd toată dobânda acumulată.

Comparativ, banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi oricând fără pierderea dobânzii acumulate până atunci. Practic, conturile de economii reprezintă o variantă mult mai flexibilă de economisire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO