Bănci și Asigurări

Clienţii BT au făcut anul trecut 76 de milioane de tranzacţii cu carduri, în valoare de 29 mld. lei

Clienţii BT au făcut anul trecut 76 de milioane de...

Autor: Liviu Popescu

24.06.2015, 00:00 312

Cei aproape două milioane de clienţi ai Băncii Transilvania, al treilea jucător din sistemul bancar, au realizat anul trecut aproximativ 76 de milioane de tranzacţii cu cardurile (retrageri de numerar şi plăţi la POS) , în valoare totală de 29 mld. lei. Creşterea volumelor tranzacţionate a fost de 15% faţă de anul precedent. La nivel agregat, deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat anul trecut tranzacţii cu cardurile de 156 mld. lei, în creştere cu 9% faţă de anul precedent.

Banca Transilvania nu a precizat ce pondere din tranzacţiile totale sunt plăţi la comercianţi, dar la nivelul întregii pieţe sumele retrase de la bancomate, respectiv 126 mld. lei, au fost de patru ori mai mari decât plăţile la comercianţi. Banca Transilvania a emis anul trecut circa 300.000 de carduri de debit sub sigla Visa şi a vândut circa 70.000 de carduri de credit MasterCard. Clienţii BT au făcut anul trecut circa 4,2 milioane de tranzacţii de plăţi pe site-urile magazinelor online, în valoare de 854 mil. lei, din care 60% au fost cumpărături din străinătate.

Plăţile efectuate cu cardul la comercianţi au câştigat în ultimi ani teren în condiţiile în care tot mai mulţi români au început să folosească cardurile pentru cumpărături zilnice. BT nu percepe comisioane pentru retragerile de numerar de la bancomatele din reţeaua proprie, însă taxează cu 0,5% plus 2,5 lei retragerile de la bancomatele altor bănci. Plăţile la comercianţi sunt gratuite pentru clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO