Bănci și Asigurări

Coface: Insolvenţele din România rămân la un nivel de două ori mai mare faţă de media din Europa Centrală şi de Est

Coface: Insolvenţele din România rămân la un nivel de...

Autor: Georgiana Mihalache

07.02.2018, 11:45 416

Numărul insolvenţelor a crescut cu 3% în 2017 faţă de anul precedent, de la 8.053 de proceduri, la 8.256 anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Coface. Domeniile în care activează majoritatea companiilor intrate în insolvenţă sunt comerţul de energie şi sectorul de textile.

„Este important să înţelegem impactul din mediul de afaceri. Pierderile cauzate creditorilor s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2016. Avem pentru prima dată în top 10 companii intrate în insolvenţă un număr de cinci firme provind din sectorul furnizării de energie”, a spus Iancu Guda, services director Coface România.

Primele cinci companii insolvente în anul 2017 au fost Transenergo, Romcab, Arelco Power, KDF Energy şi Fidelis Energy.

Numărul de firme insolvente cu venituri de peste un milion de euro a fost de 326, cu şapte companii mai puţine decât în 2016.

„Firmele care au intrat în insolvenţă anul trecut au avut o creştere a gradului de îndatorare şi decapitalizarea firmelor, în contextul în care una din trei firme insolvente a distribuit dividende”, a mai spus Iancu Guda.

Eugen Anicescu, country manager al Coface România, a vorbit în cadrul conferinţei Coface şi despre evoluţia pieţei muncii, menţionând că este din ce în ce mai dificil pentru investitori să recruteze personal calificat.

„Evoluţia pieţei muncii rămâne îngrijorătoare. Devine extrem de greu şi scump să recrutezi oameni, ceea ce va limita investiţiile străine directe. Accesele de populism vor avea un rol semnificativ în evoluţia din regiune. E greu să recrutezi forţă de muncă specializată pentru sectorul serviciilor şi e complicat să dotezi cu forţă de lucru o fabrică”, a spus Eugen Anicescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO