Bănci și Asigurări

Colaborare până la sfârşit: După ce Bank of Cyprus a fost acţionar la Banca Transilvania, acum banca din Cluj cumpără creditele de retail ale ciprioţilor

Colaborare până la sfârşit: După ce Bank of Cyprus a...

Autor: Claudia Medrega

01.02.2016, 00:06 1886

Bank of Cyprus îşi grăbeşte exitul din România. Un pachet de credite retail a fost preluat de Banca Transilvania.

Grupul cipriot Bank of Cyprus, care se află în proces de lichidare a operaţiunilor locale, îşi grăbeşte exit-ul, anunţând la sfârşitul săptămânii trecute vânzarea unui pachet de credite performante de retail către Banca Transilvania, fără a oferi detalii.

Potrivit datelor anunţate de banca-mamă de la Nicosia, după primele nouă luni de anul trecut expunerea netă a grupului cipriot pe România era de 354 mil. euro.

Banca cipriotă luase decizia să-şi reducă gradual operaţiunile din România pe o perioadă de trei ani, între 2015 şi 2017, şi să vândă pe bucăţi portofoliul de credite, potrivit unui raport al grupului cipriot. În ceea ce priveşte Banca Tran­sil­vania, continuă seria de achiziţii, după ce anul trecut instituţia de credit de la Cluj a parafat achiziţia Volksbank.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Tranzacţia între Banca Transilvania şi Bank of Cyprus urmează să fie parafată la finele lunii februarie, moment la care vor fi anunţate mai multe detalii. „Informaţiile cu privire la tranzacţie vor fi actualizate la momentul la care va avea loc perfectarea ei, estimată a se întâmpla la finele lunii februarie 2016“, a transmis Banca Transilvania la Bursa de Valori Bucureşti.

Bank of Cyprus se retrage de pe piaţa locală după ce sucursala de la Bucureşti a trecut printr-o criză majoră în primăvara anului 2013 şi a fost nevoită să-şi vândă o parte a portofoliului către Marfin. Banca a fost închisă atunci timp de o lună după ce s-a confruntat cu un val uriaş de retrageri din depozite din cauza problemelor bănci­i-mamă din Cipru. Ciprioţii au închis după criza din primăvara lui 2013 toată reţeaua de unităţi din România, o parte din angajaţi fiind transferaţi odată cu creditele şi depozitele la Marfin. Bank of Cyprus operează acum doar prin sucursala aflată pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti.

Iniţial, Bank of Cyprus a avut o tentativă de a vinde la pachet tot portofoliul de credite locale, dar într-un final a decis să schimbe strategia, preţul oferit de potenţialii cumpărători fiind considerat prea mic. Fondul de investiţii Sankaty şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) oferiseră circa 100 mil. euro pentru pachetul de credite de peste o jumătate de miliard de euro, care includea finanţări performante şi neperformante. Ciprioţii angajaseră banca britanică HSBC pentru a se ocupa de procesul de vânzare a operaţiunilor de la Bucureşti.

Relaţia Banca Transilvania - Bank of Cyprus a fost destul de controversată. Bank of Cyprus a fost acţionar la Banca Transilvania timp de mai bine de patru ani.

Intrarea Bank of Cyprus în acţionariatul Băncii Transilvania în decembrie 2009 a fost una dintre cele mai controversate tranzacţii de pe piaţa locală şi a condus la un mare scandal în care au apărut acuzaţii de manipulare a pieţei de capital, tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate şi spălare de bani.

În primăvara anului 2014, Bank of Cyprus a ieşit din acţionariatul Băncii Transilvania, unde deţinea al doilea cel mai mare pachet de acţiuni, vânzând o participaţie de circa 10%. Exit-ul Bank of Cyprus de la Banca Transilvania era un deznodământ aşteptat, mai ales după ce băncile din Cipru s-au confruntat cu mari probleme.

Chiar dacă au vândut cu discount, ciprioţii au ieşit cu profit de la Banca Transilvania după patru ani şi jumătate, care nu au fost deloc uşori pentru acţiunile băncilor europene.

Ei au intrat, oficial, în acţionariatul băncii în decembrie 2009.

După criza din Cipru, din 2013, statul cipriot împreună cu autorităţile internaţionale au apelat la naţionalizarea parţială a depozitelor de peste 100.000 de euro pentru a salva de la faliment principalele bănci printre care şi Bank of Cyprus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO