Bănci și Asigurări

Compania de Drumuri sesizează CSM cu privire la un proces intentat Astra

Compania de Drumuri sesizează CSM cu privire la un...

Autor: Emil Popescu

02.10.2015, 00:00 125

"CNADNR SA a sesizat CSM având în vedere anumite temeri ca procesul să nu se desfăşoare în condiţii de legalitate şi în conformitate cu prevederile legale; am solicitat sprijinul acestei instituţii considerând că este de datoria acestui for să reacţioneze în acest caz în baza prerogativelor conferite de lege în acest sens, pentru a evita încurajarea celor responsabili de săvârşirea prejudiciului de a profita de pasivitatea instituţiilor statului care ar trebui să susţină eforturile noastre de reîntregire a Bugetului de Stat cu suma de cca. 20 milioane euro", arată CNADNR, într-un comunicat.

Totodată, compania atrage atenţia partenerilor contractuali care se prezintă cu scrisori de garanţie de bună execuţie eliberate de către firmele de asigurare că, în calitate de beneficiar al acestora, CNADNR îi sunt aplicabile prevederile articolul 2321 alin. 3 Cod civil, ceea ce înseamnă că nu vor putea evita o eventuală executare.

Compania precizează, cu referire la o decizie a Curţii Supreme de admitere a recursului Astra în litigiul cu CNADNR pentru plata poliţei de 95 milioane de lei, că potrivit noului Cod de Procedură Civilă recursurile sunt verificate prealabil înainte de a fi judecate, iar admiterea în principiu nu înseamnă şi automat admiterea recursului pe fond.

Litigiul este legat de o poliţă de 93,9 milioane lei emisă de Astra în favoarea Romstrade, companie aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă. La această sumă se adaugă cheltuieli de judecată.

ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO