Bănci și Asigurări

Companiile de pensii si-au redus pierderile

Companiile de pensii si-au redus pierderile
19.04.2010, 23:05 34

Administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) auramas pe pierdere anul trecut, fiind inca in etapa de recuperare ainvestitiilor, insa fondurile acestora au inregistrat cresterisemnificative ale profiturilor, potrivit datelor publicate decompaniile de pensii. Peste 5 milioane de romani contribuie laaceste fonduri. Administratorul de pensii si fondul sunt douaentitati diferite.

Jumatate din cele zece companii care activau la sfarsitul anuluitrecut pe piata pensiilor obligatorii si-au publicat rezultatelefinanciare pentru 2009. Astfel, pana acum singurul administratorcare a obtinut profit este Aviva, cu aproape 300.000 de lei, dupace in 2008 a obtinut o pierdere de 42 mil. lei. AdministratorulEureko a inregistrat o pierdere de 14,3 mil. lei, BCR de 9 mil.lei, Alico de 3 mil. lei, iar Aegon de 1,5 mil. lei, toatepierderile fiind semnificativ mai mici decat cele din 2009.Principala sursa de venit a administratorilor sunt comisioanelepercepute clientilor.

Administratorii vor mai merge pe pierdere cativa ani, deoareceinvestitiile initiale au fost masive, de peste 500 mil. euro. "Credca vom obtine profit in 2-3 ani, iar recuperarea intregiiinvestitii va avea loc in zece ani. Planul de recuperare a fostintarziat de faptul ca nu a fost majorata anul trecut contributiala fondurile de pensii de la 2% la 2,5% ( din salariul brut alparticipantilor - n.red.)", afirma Mihai Coca-Cozma, directorulgeneral al Alico Pensii (fosta AIG Pensii).

Pe de alta parte, fondurile administrate au fost mult maiprofitabile anul trecut, datorita randamentului mare alinvestitiilor, de aproape 18% in medie. Fondul Alico a obtinut unprofit de 17,3 mil. lei, de sase ori mai mare, fondul Aviva - 15,7mil. lei ( de 9 ori mai mult), Eureko - 12 mil. lei (crestere de 6ori), BCR - 9,1 mil. lei (crestere de 8 ori), iar Aegon - 5,4 mil.lei (crestere de 7 ori). "Profiturile fondurilor sunt baniiobtinuti pentru participanti, rezultati din investirea activelor.Au crescut si pentru ca in 2009 am avut un an complet, dupa ce in2008 am inceput sa colectam contributii in luna mai."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO