Bănci și Asigurări

Companiile din SUA care stau pe munţi de cash în Europa aşteaptă ”chemarea” lui Trump înapoi acasă: Scutirea de taxe pe repatrierea profitului. Între timp, autorităţile de reglementare din UE au început asaltul asupra băncilor americane

Companiile din SUA care stau pe munţi de cash în Europa...

Autor: Ştefan Stan

09.12.2016, 17:25 2111

Companiile americane au tot mai multe probleme cu Uniunea Europeană, după ce autorităţile de reglementare au început o ofensivă puternică împotriva paradisurilor fiscale.

Doar zece companii americane au peste 1.000 de miliarde de dolari cash în Europa, pe care aşteaptă să îl repatrieze, în condiţiile în care administraţia Trump ar renunţa la taxele de repatriere a profitului.

Topul companiilor americane cu cele mai mari rezerve de cash peste hotare este dominat de Apple, care are 216 miliarde de dolari, urmat de Microsoft, cu 111,1 miliarde de dolari, Cisco, cu 60,6 mld. dolari şi Oracle, cu 51,4 mld. dolari. Următoarele pe listă sunt Alphabet (49,7), Qualcomm (29,6), Great Sciences (25,2), Coca-Cola (22,4), Intel (17,8), Pepsico (14).

Băncile americane de asemenea se tem că nu vor reuşi să se încadreze în normele pe care UE vrea să le impună, prin care ar urma să le forţeze să seteze companii de holding în Europa, pentru că propunerile oficialilor europeni nu sunt pe aceeaşi lungie de undă cu reglementările din SUA, scrie Financial Times.

Uniunea Europeană a pornit cu stângul în relaţia cu băncile, după un amendamnet de utimă oră la ultimul pachet de reglementare pentru bănci, care stipulează că băncile trăine trebuie să îşi combine afacerile din bloc într-o subsidiară capitalizată separat sau o companie de holding.  

Măsura a fost văzută ca o răzbunare a autorităţilor europene la regula SUA care a intrat în vigoare anul acesta şi care oblige băncile cu active de peste 50 de miliarde de dolari să aibă companii de holding intermediare.

Totuşi, autorităţile din SUA nu au prevăzut argumentul băncilor că aceste propuneri sunt de nerealizat din cauza faptului că nu le este permisă combinarea activităţilor de investment banking cu cele de brokeraj cu cele comerciale şi de retail într-o singură structură, sub tutela unei companii-părinte.  

McDonald’s de asemenea a anunţat ieri că şi-a mutat baza fiscală non-SUA în Regatul Unit, renunţând la Luxemburg, unde aranjamentele de taxe sunt atacate de autorităţile de reglementare din UE şi au apărut critici vehemente legate de evaziune fiscală, scrie Bloomberg.

Într-un aparent vot de încredere pentru Marea Britanie, care în UE a decis să părăească Uniunea Europeană, producătorul americani de hamburgeri a creat o nouă companie internaţională de holding cu sediul în Regatul Unit.  

Noua companie va fi responsabilă pentru cea mai mare parte din sumele primate din licenţierea proprietăţii intelectuale a McDonalds în afarea Statelor Unite. Va plăti impozitul pe profit în Marea Britanie, potrivit unui anunţ al companiei. Schimbările vor fi implementate în cadrul structurii corporative începând de luna viitoare.  

”McDonald’s a selectat Marea Britanie ca locaţie pentru noau strucutră internaţională datorită numărului mare de persoane angajate deja în cadrul companiei care lucrează în Londra, şi datorită limbii şi conexiunii cu alte pieţe”, a anunţat McDonalds.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO