Bănci și Asigurări

Tranzacţia de achiziţie a Băncii Româneşti de către ungurii de la OTP a ajuns pe masa Consiliului Concurenţei

Tranzacţia de achiziţie a Băncii Româneşti de către...

Autor: Cristina Bellu

01.11.2017, 14:55 654

Autoritatea de concurenţă analizează tranzacţia prin care OTP Bank România preia Banca Românească precum şi activele româneşti aferente sucursalei din Londra şi ale filialei din Malta deţinute de Banca Naţională a Greciei (NBG).

Activele preluate reprezintă împrumuturile şi garanţiile aferente acestora încheiate de către sucursala din Londra a NBG, respectiv filiala malteză a NBG, către diverşi clienţi români.

La finalul lunii iulie Banca Naţională a Greciei a semnat un acord cu OTP Bank România pentru achiziţionarea pachetului său de acţiuni deţinute la Banca Românească, de 99.28%.

Activele preluate reprezintă împrumuturile şi garanţiile aferente acestora încheiate de către sucursala din Londra a NBG, respectiv filiala malteză a NBG, către diverşi clienţi români.

La finalul anului 2016, bilanţul total al Băncii Româneşti, împreună cu alte active, atingea 1.570 milioane euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1.148 milioane euro şi capitaluri proprii de 145 milioane euro.

Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a instituţiei financiare în ultimii doi ani a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. 

Portofoliul de credite al Băncii Româneşti este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă.

În prezent, Banca Românească are 1.148 angajaţi, 109 filiale şi 118 ATM-uri. 0,72% din instituţia financiară este deţinută de mici investitori.

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est – un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Prezenţa sa în România datează din 2004. În prezent, este a 11-a cea mai mare bancă din ţară. 

Ultima achiziţie a unei instituţii financiare realizată de OTP Bank în România a fost în 2014, prin Millennium Bank.

Grupul furnizează servicii financiare în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO