Bănci și Asigurări

Concurenţă tot mai mare pentru intermedierea plăţilor curente

Concurenţă tot mai mare pentru intermedierea plăţilor curente

Adrian Apolzan, preşedintele APERO, spune că noii jucători din domeniul plăţilor vor veni cu platforme tehnice noi, care le permit să aibă preţuri mai mici

Autor: Liviu Chiru

15.09.2010, 23:52 201

Nu mai puţin de 28 de instituţii de plată din Uniunea Europeanăau notificat BNR în privinţa intenţiei de a oferi servicii în moddirect pe piaţa locală, în baza paşaportului financiareuropean.

Practic, aceste instituţii vor putea să intermedieze pentrupopulaţie servicii de plăţi - de la facturile de utilităţi până latransferul de numerar sau achiziţii pe internet. Spre exemplu,facturile de telefonie mobilă ar putea fi plătite inclusiv lacasieriile marilor retaileri.

"Este important de menţionat că există operatori foarte binepoziţionaţi - cu prezenţă în mai multe ţări, care au oinfrastructură tehnică foarte bună şi pot astfel să aibă costurimult mai mici. De aici vine concurenţa", spune Adrian Apolzan,preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice din România(APERO).

Potrivit reglementărilor în vigoare, aceste companii potintermedia orice tip de plată, de la cele cu numerar până laservicii de debit direct.

BNR a început să primească notificări de la aceşti operatori întoamna trecută, iar cele mai recente au sosit în august anulacesta. Lista rămâne deschisă.

"Ei pot interveni în orice verigă pe care o implică un proces deplată. De la carduri la achiziţia pe internet. Chiar operatorii dereţele de bancomate pot veni cu servicii care să permită transferulde fonduri", mai spune Apolzan.

Pe lista instituţiilor de plată străine care au notificat BNRapar inclusiv nume cunoscute din domeniul transferurilor de fonduri- Western Union (prin filiala irlandeză) sau MoneyGramInternational, cu sediul la Londra.

Totuşi, impactul instituţiilor de plată pe piaţa locală esteîncă modest, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul instituţiilor decredit care au notificat intenţia de a furniza servicii financiarepe baza paşaportului financiar european încă din 2007.

Pe lângă cele 28 de instituţii de plată străine care aunotificat BNR, în vara acestui an s-au autorizat şi două companiilocale - Meridiana - Transfer de bani şi Poşta Atlassib CurierRapid, ambele cu sediul în Sibiu. În cazul operatorilor locali,activitatea lor este reglementată şi supravegheată de către BNR,existând inclusiv cerinţe pentru deţinerea unui capital minim.

Din punct de vedere tehnic, aceste instituţii de platăacţionează ca un intermediar, gestionând procesul de transfer alfondurilor, însă în cazul în care nu se utilizează numerar, baniiscripturali trebuie să plece dintr-un cont bancar şi ajung la finaltot într-un cont bancar. Instituţiile de plată deschid în numepropriu conturi curente la o bancă sau mai multe, în cadrul căroragestionează prin subconturi fondurile pentru fiecare client.

Ce servicii de plăţi oferă:

  • servicii care permit depunerea de numerar într-un cont deplăţi
  • servicii care permit retrageri de numerar dintr-un cont deplăţi
  • emiterea şi/sau acceptarea la plată a instrumentelor deplată
  • remiterea de bani
  • efectuarea operaţiunilor de plată în care consimţământulplătitorului pentru realizarea unei operaţiuni de plată este datprin intermediul unor mijloace de telecomunicaţie, digitale sauinformatice
  • ca intermediar între utilizatorul serviciilor de plată şifurnizorul bunurilor şi serviciilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO