Bănci și Asigurări

Conducerea BNR îşi încheie astăzi mandatul, lăsând în urmă o intermediere financiară în scădere, creşterea economică fiind peste creşterea activelor bancare, scăderea ponderii creditării în PIB, o inflaţie în creştere, dar o rată a creditelor neperformante în scădere. De vineri Isărescu începe un nou mandat, cu patru noi membri în board

Conducerea BNR îşi încheie astăzi mandatul, lăsând...

Autor: Claudia Medrega

10.10.2019, 00:08 5192

♦ Astăzi este ultima zi pentru boardul BNR numit în 2014 ♦ De mâine vor intra în CA al BNR patru noi membri, iar cinci, inclusiv guvernatorul, îşi continuă mandatul.

Mandatul de cinci ani al actua­lu­lui Consiliu de Ad­mi­nis­traţie (CA) al BNR ajunge as­tăzi la final, iar membrii noului board vor ocu­pa cele nouă fotolii din cele­bra sală de consiliu de la ban­ca centrală, având pe masă prin­tre obiective, din nou, pregătirea aderării României la zona euro.

Pe parcursul mandatului actualului CA al BNR, inflaţia e revenit pe o pantă ascendentă, oscilând în lunile de vară din 2019 în jurul pragului de 4%, după ce în 2015 ajunsese şi în te­ri­toriu negativ. După Revo­lu­ţie, BNR a avut nevoie de două decenii pentru a învinge inflaţia - sta­bilitatea preţurilor şi cea finan­ciară fiind principalele obiec­tive scrise în statutul BNR.

Şi cursul de schimb leu/euro marchează o creş­tere în perioada 2014-2019, depăşind pra­gul de 4,7 lei/euro, după ce în septembrie 2014 cota­ţia medie era de circa 4,4 lei/euro. O evo­luţie favorabilă se remarcă în cazul ratei cre­ditelor neperformante, care s-a diminuat de 4,5 ori, de la 21,5% în 2014, până la 4,7% în vara lui 2019.

Însă intermedierea financiară este în declin. România a devenit în ultimii ani codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere finan­ciară, având printre cele mai scăzute pon­deri în PIB ale creditelor şi activelor bancare. Ponderea în PIB a împrumuturilor acordate populaţiei şi companiilor a coborât sub 30%, la mi­nimul ultimului deceniu, iar pon­derea activelor bancare în PIB este sub 50%.

Cu toate că situaţia macroeco­no­mică s-a îmbunătăţit în ultimii ani, PIB-ul României fiind în teri­to­riu pozitiv şi înregistrând creşteri record în Europa, ascensiunea creditării a fost mai temperată.

Noul board al BNR îşi începe mâine mandatul într-un context ca­rac­terizat de încetinirea economiei, ac­centuarea deficitului de cont cu­rent, derapaje fiscale şi un nivel ri­di­cat al inflaţiei. Iar pe plan extern se manifestă o slăbire a economiei, in­tensificându-se riscurile din cau­za războiului comercial şi a Brexitului.

CA-ul nou al BNR, care in­clu­de patru nume noi - Leonardo Badea, viceguvernator, şi membrii Dan Radu Ruşanu, Balint Csaba şi Cristian Popa -  a fost votat la începutul lunii iulie de Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO