Bănci și Asigurări

Conferinţa ZF „Cei mai mari jucători din economie 2018”. Sergiu Oprescu, CEO Alpha Bank: Investiţia în IT este vitală pentru transformarea digitală. Investim în training şi în pregătirea angajaţilor

Conferinţa ZF „Cei mai mari jucători din economie...

Autor: Alex Ciutacu

03.07.2018, 00:03 284

Digitalizarea reprezintă preocuparea principală a sistemului financiar, atât pe plan global, cât şi pe plan local, iar investiţiile în IT şi în pregătirea angajaţilor sunt necesare în evoluţia actuală a sistemului bancar. „Investim în training şi în pregătirea angajaţilor. Pentru sistemul financiar este vitală investiţia în IT şi în transformarea digitală a societăţilor financiare”, spune Sergiu Oprescu, CEO al Alpha Bank şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, în cadrul conferinţei ZF „Cei mai mari jucători din economie 2018”. România trebuie să pună accent pe investiţii în digitalizare şi infrastructură.

„Un indice calculat la nivel european pe mai multe criterii ne arată că suntem pe ultimul loc din UE ca ţară, după Bulgaria, în ceea ce priveşte digitalizarea”. Bancherul atrage atenţia cu privire la contextul mondial, la deciziile băncilor centrale şi la tensiunile comerciale. „Este un mediu economic extrem de complicat la nivel internaţional. Trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă, la riscurile creşterii dobânzilor de bază la nivel european, ce ar putea duce la o scădere a ciclului de creştere economică”, spune Oprescu.

Referitor la motoarele economiei româneşti, executivul Alpha Bank consideră că „ecuaţia e simplă. Cum facem să creştem la viteză optimă, fără risc de derapaj? Vor fi oameni care spun că putem merge cu 5-6% fără derapaj şi altă şcoală de gândire care spune că la 6% suntem deja într-o zonă de dezechilibrare”. Mai mult, acesta avertizează cu privire la consum şi la rolul acestuia în economie.

„Cred că motoarele pe care trebuie să le turăm sunt motoarele tradiţionale de formare a PIB-ului şi de formare a PIB-ului per industrie, agricultură, servicii. Ele sunt turate, singurul element de luat în calcul este că ele nu trebuie turate pe roşu cu riscul de a crea derapaje.” Creşterea economică pe anul trecut a fost de 6,9%, iar rolul principal în formarea PIB-ului l-a avut consumul. „Dacă mă uit la investiţii, consum şi exportul net, o să văd în continuare că consumul este un principal motor de creştere economică şi acesta are limite de contribuţie, ar trebui să fim atenţi să nu dăm în zona de roşu.” 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO