Bănci și Asigurări

Un conflict care a răbufnit: Senatorii PSD nu s-au dus la audierea Consiliului de Administraţie al BNR din Comisia Economică din Senat. Liviu Dragnea: Poate nu au avut încredere în intenţiile conducerii BNR

Un conflict care a răbufnit: Senatorii PSD nu s-au dus...

Autor: Alexandru Nanu

29.03.2018, 16:30 3634

Relaţia dintre BNR şi liderii PSD nu traversează cea mai bună perioadă, iar acest lucru s-a văzut din audierea Consiliulului de Administracţie al Băncii Naţionale din Senat, de joi 29 martie, unde membrii PSD din comisia economică nu s-au prezentat la discuţiii, fapt fără precedent.

Toţi membrii Consiliului de Administraţie ai BNR(9), în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu au discutat cu doar 3 senatori din 11.

Conform Mediafax, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, susţine că nu este niciun boicot, dar aleşii PSD nevăzând răspunsul la scrisoarea înaintată BNR acum 3 săptămâni, prin care Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au cerut explicaţii privind creşterea inflaţiei, nu au mai avut încredere în conducerea BNR, mai ales că nu ştiu dacă BNR sprijină sau nu programul de guvernare al PSD/ALDE.

Dragnea a spus că a vorbit, miercuri, cu guvernatorul BNR: "Am vorbit ieri cu guvernatorul BNR. M-a sunat şi mi-a spus că mi-a trimis răspuns la scrisoare. O să o studiez azi sau mâine, pentru că nu am avut timp şi apoi voi face public şi ce i-am transmis eu, în detaliu. Politica monetară trebuie realizată în urma unui dialog constant cu Parlamentul şi Guvernul. Noi suntem dispuşi să dezbatem motivul pentru care s-a mărit inflaţia şi cum influenţează politica de refinanţare şi ce efecte are asupra activităţii economice în general".

Liviu Dragnea a întărit că nu ar fi vorba despre un boicot: "Or fi avut vreun motiv. Ce boicot? Nu boicotăm BNR. O sprijinim de 28 de ani. Înţeleg că e stabilitate că e acelaşi guvernator, dar aleşii PSD nevăzând răspunsul la scrisoarea şi nu ştiu intenţia BNR de a face parte dintr-un program de sprijin , nu au avut încredere".

Invitaţia formulată Consiliului de Administra’ie al BNR a fost formalată de senatorul PNL Florin Cîţu, care la final a spus că invitaţii au fost surprinşi de boicotul pus la cale de PSD/ALDE.

"Au fost suprinşi că nu sunt aici, deşi îl cheamă tot timpul şi îi spun că se ascunde şi că nu vrea să vorbească. Astăzi, când a venit cu toată echipa, nu erau de faţă. Ei au boicotat Comisie. Doar a fost surprins, fiindcă el a crezut că vor fi aici şi vor pune întrebări. Eu am anunţat de două săptămâni întâlnirea. Nu era secretă, a fost pe site. Ştiu că cei de la PSD am înţeles că s-au uitat online. Am înţeles că s-a uitat şi Liviu Dragnea, dar nu ştiu mai multe", a afirmat, pentru MEDIAFAX, Florin Cîţu, după întâlnirea cu reprezentanţii Băncii Centrale.

La PSD este de multă vreme o nemulţumire legată de decizia BNR de majorare a dobânzii cheie ca urmare a reaprinderii inflaţiei. PSD ăi reprosează Consiliului de Administraţie al PSD că prin majorarea dobânzii de referinţă pune în pericol creşterea economică, pentru că această majorare conduce la diminuarea consumului, care a reprezentat până acum cheia creşterii economice.

În 2017, consumul a însemnat 6,6% din creşterea economică de 7%.

Guvernatorul a spus că BNR a fost obligată să majorare dobânda pentru că în februarie inflaţia a ajuns la 4,7% şi că de fapt anul trecut şi în 2016 inflaţia a fost mascată de politica fiscal a guvernului de reducere a taxelor, o politică fiscal asupra căreia Banca Naţională nu are control. Isărescu a spus că anticiparea este că în urma deciziilor de politică monetară ale BNR inflaţia va fi temperată la 3,5% la finele anului.

Economiştii se aşteaptă ca până spre mijlocul anului inflaţia să ajungă la 5%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO