Bănci și Asigurări

Concurenţa nu a găsit înţelegeri suspecte între bănci la stabilirea indicilor ROBID şi ROBOR

Concurenţa nu a găsit înţelegeri suspecte între...

Autor: Raluca Ghinea

03.05.2013, 12:36 628

"Consiliul Concurenţei a închis investigaţia având ca obiect o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România. În cadrul investigaţiei a fost analizat, în special, comportamentul băncilor participante la stabilirea indicilor de piaţă de monetară, ROBID (rata dobânzii la depozitele atrase - n.r.) şi ROBOR (rata dobânzii la depozitele plasate - n.r.), în perioada octombrie - noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară interbancară", potrivit autorităţii de concurenţă.

Consiliul Concurenţei a investigat Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Ing Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucureşti, Eximbank, RBS Bank şi Bancpost.

"Având în vedere importanţa pe care indicii de piaţă de monetară ROBID şi ROBOR o au la nivelul produselor financiare (depozite, credite), autoritatea de concurenţă acordă o atenţie deosebită
mecanismului de stabilire a acestora, în sensul respectării regulilor de concurenţă", menţionează Consiliul.

Consiliul Concurenţei atrage atenţia că schimburile de informaţii confidenţiale, de natură comercială, între concurenţi pot constitui încălcări ale legii concurenţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO