Bănci și Asigurări

Consiliul fiscal: România riscă să intre din nou în capcana unei politici fiscale pro-ciclice

Consiliul fiscal: România riscă să intre din nou în...

Autor: Andra Oprescu

30.03.2015, 13:58 495

Consiliul fiscal a avizat negativ proiectul noului Cod Fiscal şi consideră că modificările vor duce la abateri semnificative de la ţintele bugetare pe termen mediu.

Astfel, Consiliul fiscal consideră excesive estimările guvernamentale cu privire la cuantumul  veniturilor generate de creşterea economică suplimentară determinată de măsurile de  relaxare fiscală.

“România riscă să intre din nou în capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apăsând pe acceleraţie în faza de expansiune a ciclului economic şi riscând să fie constrânsă să implementeze măsuri de ajustare structurală într-o inevitabilă fază viitoare de recesiune”, spun reprezentanţii Consiliului fiscal.

Estimările Consiliului fiscal indică deficite efective superioare nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul efectiv în intervalul 2016-2019, iar evoluţiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugerează reversarea progreselor realizate până în prezent în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat în anul 2010.

“Câştigurile de eficienţă în colectarea  taxelor şi a impozitelor şi în cheltuirea banului public constituie o sursă validă de spaţiu fiscal, însă  acesta  trebuie să fie folosit în mod prudent şi gradual, fără a pune în pericol echilibrele macroeconomice a căror prezervare reprezintă un ingredient esenţial al unui proces sustenabil de convergenţă reală”, mai adaugă cei de la Consiliul fiscal.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO