Bănci și Asigurări

Consiliul Investitorilor Străini: Angajatorii nu sprijină transferul contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului şi nu-i înţeleg raţionamentul economic

Consiliul Investitorilor Străini: Angajatorii nu...

Autor: Iulian Anghel

01.11.2017, 12:29 1149

Consiliul Investitorilor Străini din România (FIC) îi cere premierului Mihai Tudose să explice public raţiunea transferului obligaţiilor fiscale de la angajator la angajat deoarece “în mod eronat” s-ar fi înţeles nu doar că angajatorii ar spijini aceast măsură, ci chiar că ar fi promotorii ei, în vreme ce realitatea este alta: membrii Consiliului Investitorilor Străini, “nu sprijină această măsură.”

“Vă transmitem această scrisoare deoarece considerăm că în mod eronat s-a acreditat opinia că angajatorii sprijină sau chiar au sugerat măsura transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Ca urmare a informaţiilor disponibile în spaţiul public, FIC a derulat în ultima perioadă o amplă consultare pe aceasta temă, în rândul membrilor săi. Domnule prim-ministru,dorim să vă comunicăm concluzia consultării în rândul membrilor FIC: companiile nu consideră binevenită această măsură deoarece nu îi înţeleg motivaţia şi raţionamentul economic”, se arată într-o scrisoare transmisă premierului şi semnată de Franz Weiler, preşedintele FIC în numele Consiliului Investitorilor Străini.

Potrivit acesteia, mediul de afaceri nu a cerut această măsură şi ea a fost propusă fără o consultare prealabilă. Prin urmare, potrivit FIC, pentru a elimina întrebările legate de raţiunea acestui exerciţiu este necesară o declaraţie publică fără echivoc, în care Guvernul să spună ce problemă doreşte să rezolve prin mutarea contribuţiilor şi de ce crede că aceasta este soluţia cea mai bună.

Potrivit documentului citat, transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat este o măsură complexă cu implicaţii greu de prevăzut în lipsa unui studiu de impact detaliat din partea Ministerelor Muncii şi Finanţelor.

“Din acest studiu companiile vor putea să înţeleagă şi să estimeze toate posibilele consecinţe. Trebuie menţionat că orice modificare ulterioară în cotele de contribuţii sociale sau a impozitului pe venit va avea un impact direct asupra salariului net al angajatului. Din toate informaţiile pe care le avem până acum, această măsură va implica un efort logistic considerabil (atât la nivelul sistemului informatic cât şi în ceea ce priveşte procesul administrativ, în vederea modificării contractelor individuale de muncă), fără a aduce un beneficiu angajaţilor sau angajatorilor, proporţional cu efortul depus. Având în vedere că nici angajaţilor nu le este clar, din informaţiile publice, care este impactul asupra veniturilor lor, apare un sentiment de neîncredere între angajat şi angajator care este în detrimentul activităţii economice.”

Scrisoare mai arată că multe companii din România sunt ancorate în economia globală şi, pentru ele, competitivitarea rămâne o problemă de supravieţuire. Prin urmare este esenţial să existe un studiu de impact din care să reiasă atât efectele pe termen scurt ale acestei măsuri, cât şi implicaţiile ei în privinţa costului cu forţa de muncă în următorii ani în România.

“Companiile au nevoie de timp să îşi ajusteze planurile şi politicile de dezvoltare şi de investiţii. În plus, se pot crea diferenţe importante de competitivitate în interiorul unor sectoare, în funcţie de decizia companiilor de a transfera contribuţiile sau de a compensa angajaţii.”

Potrivit lui Franz Weiler, mutarea contribuţiilor sociale va avea un impact direct asupra salariului minim şi a celui mediu care sunt folosite ca referinţe în alte legi privind pensiile, asigurările de sănătate, indemnizaţii sau ajutoare de şomaj.

“Guvernul nu a realizat o cercetare pentru a cuantifica efectele transversale, ceea ce înseamnă că riscul unor consecinţe neanticipate este extrem de mare. De asemenea, nu exista nicio siguranţă că, odată contribuţiile mutate, nu vor apărea noi taxe în sarcina angajatorilor. Nu se specifică nicăieri ce se va întâmpla cu veniturile angajaţilor din IT sau R&D, care sunt scutiţi de plata impozitului pe salariu şi care, în urma acestor măsuri, vor înregistra o scădere a salariului net. Pentru a

putea menţine salariile acestor angajaţi la nivelul actual, companiile vor trebui să înregistreze costuri salariale suplimentare.”

Premierul Mihai Tudose a susţinut marţi seară, după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că patronatele i-ar fi dat asigurări că trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va reduce salariile angajaţilor.

„Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor creşte. Mediul de afaceri mi-a spus că e o oportunitate de a-şi plăti mai bine oamenii”, a spus premierul, citat de Mediafax.

”Patronatele au apreciat că este vorba despre o măsură foarte bună, sindicatele s-au pronunţat pentru păstrarea actualei legislaţii în ceea ce priveşte plata contribuţiilor pe salarii”, potrivit unei informări a Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO