Bănci și Asigurări

Constantinescu, Allianz: Urmati exemplul lui Warren Buffett si intrati la cumparare pe Bursa

Constantinescu, Allianz: Urmati exemplul lui Warren Buffett si intrati la cumparare pe Bursa

Cristian Constantinescu spune ca va depasi bugetul pe riscuri generale, dar tintele pe asigurari de viata vor fi greu de atins

25.09.2008, 20:32 53

Criza financiara internationala le ofera investitorilor o oportunitate intalnita o data la cateva decenii, pentru ca pot cumpara actiuni ale unor mari companii la preturi foarte mici, considera Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor. El recomanda cumpararea de actiuni si il da exemplu pe miliardarul american Warren Buffett, care a achizitionat zilele trecute titluri ale Goldman Sachs de 5 miliarde de euro, in plina criza a bancilor de investitii.
"Warren Buffett exact acum investeste. E un fapt concret care ar trebui sa dovedeasca teoria ca trebuie sa cumperi atunci cand scad bursele", spune Constantinescu.
Klaus Junker, CEO al Allianz New Europe si presedintele Consiliului de Administratie al Allianz-Tiriac, considera ca o astfel de sansa, de a cumpara blue-chips, adica actiuni ale unor mari companii, la un pret mic, apare o data la 15-20 de ani.
"Trebuie sa ne gandim si la oportunitatile pe care le ofera aceasta criza: actiunile blue-chips sunt mult mai ieftine acum. Facem o mare greseala daca iesim din piata atunci cand preturile sunt jos si reintram atunci cand acestea sunt la cote maxime. Astfel de sanse apar o data la 15-20 de ani si trebuie sa vedem si cealalta fata a monedei, nu sa intram in panica. De exemplu, investitiile de 1.000 de dolari din timpul crizei din 1923 s-au dovedit a fi ulterior bazele unor averi importante", afirma Junker.
Turbulentele de pe piata internationala ar putea afecta vanzarile de asigurari de viata, in special cele de polite unit-linked, adica asigurari de viata legate de fonduri de investitii. In aceasta perioada, fondurile care au o expunere mare pe actiuni trec prin scaderi importante. "Avem speranta ca ne vom atinge obiectivul pentru acest an pe asigurari de viata, desi impactul turbulentelor se reflecta puternic asupra principalului nostru produs, asigurarea unit-linked. Din pacate, in Romania nu suntem inca obisnuiti cu ceea ce se numeste o evolutie normala a pietei, pentru ca este normal ca piata sa oscileze. Pe termen lung insa, tendinta este de crestere si va exista castig. Clientii sunt speriati insa de performantele de acum, pentru ca nu sunt obisnuiti cu ceea ce inseamna bursa", afirma directorul general al Allianz-Tiriac.
Compania a relansat ieri un produs de asigurare de viata traditional, Partener, care ofera clientilor o dobanda garantata si participare la profit. Aceasta relansare a fost realizata pentru a profita de oportunitatile aparute pe pietele financiare pentru instrumentele cu risc scazut si venit fix, care nu sunt afectate de criza.
"Acest lucru va contribui decisiv la realizarea obiectivelor noastre, care vizeaza satisfacerea cererii de produse traditionale de asigurari de viata si echilibrarea portofoliului companiei pe acest segment", a declarat Masoud Noormohammadian, directorul de asigurari de viata si de sanatate al Allianz-Tiriac.
Initial, aceasta polita a fost lansata acum cinci ani. Prima de asigurare este de minimum 840 de lei daca este platita anual, sau de cel putin 10.000 de lei daca este unica.
Noua polita este mai flexibila din punctul de vedere al platii primelor. Astfel, asiguratul are o perioada de gratie de 60 de zile la plata primelor. De asemenea, el poate intrerupe plata pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 12 luni sau de tot, in acest caz suma asigurata fiind mai mica.
Polita Partener ofera o dobanda tehnica de 3,5%, o dobanda anuala care in trecut a fost peste 3,5% si ar putea fi peste acest nivel si in anii urmatori, potrivit companiei, si participare la profitul suplimentar care poate fi obtinut de asigurator din investirea banilor clientilor. De asemenea, asiguratul poate adauga la aceasta polita clauze referitoare la idemnizatii pentru cheltuieli medicale in Romania sau alte state din UE.
Allianz-Tiriac si-a propus pentru acest an venituri de 400 de milioane de euro din asigurari generale si de circa 37 de milioane de euro din asigurari de viata. Cristian Constantinescu afirma ca vanzarile de asigurari de viata traditionale ar putea fi stimulate de scumpirea creditelor, pentru ca oamenii se vor gandi mai mult la economisire.
"Cred ca efectul scumpirii creditelor va fi pozitiv daca ne gandim la asigurari de viata ca la produse de economisire. Apetitul pentru credite a fost prea mare in ultimii ani si acum a venit momentul sa mai punem un ban deoparte. Multe persoane au luat credite crezand ca vor face in urmatorii ani pasi in cariera, vor obtine o promovare si le va creste salariul. Aceasta baza pentru a lua credite este foarte riscanta, pentru ca s-ar putea sa nu obtina promovarea sau sa-si piarda jobul si atunci nu mai pot plati ratele", sustine seful Allianz-Tiriac.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO