Bănci și Asigurări

Continuă restructurarea din companiile de leasing: numărul salariaţilor a scăzut sub 1.400

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

14.10.2013, 21:30 475

Companiile de leasing financiar mai aveau 1.380 de salariaţi la sfârşitul lunii iunie, după ce aproape 280 de oameni au plecat din sistem din martie 2012 şi până la jumătatea acestui an, potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare ALB România. Piaţa leasingului trece printr-un proces de restructurare în condiţiile în care companiile din acest sector încă se luptă să-şi revină din criză.

Criza a afectat puternic piaţa leasingului financiar, care a scăzut de la finanţări anuale de 5 miliarde de euro în 2007 şi 2008 la circa un miliard de euro în prezent. Companiile de leasing au acordat în primul semestru finanţări de 546 mil. euro, în scădere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamică infuenţată de vânzările slabe de autovehicule şi de declinul finanţărilor acordate pentru achiziţia de echipamente.

Cea mai mare parte a banilor au mers către finanţarea achiziţiei de autovehicule, în timp ce echipamentele - o nişă pe care firmele de leasing au încercat să se extindă în criză pentru a compensa scăderea afacerilor pe segmentul auto – au reprezentat numai un sfert din piaţă. Echipamentele ajunseseră la peste o treime din totalul finanţărilor în 2011. Piaţa leasingului financiar este dominată de jucători decontrolaţi de bănci.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO