Bănci și Asigurări

Cornelia Coman, ING Asigurari: Este frustrant sa vezi ca toata cresterea de somaj vine din sectorul privat

Cornelia Coman, ING Asigurari: Este frustrant sa vezi ca toata cresterea de somaj vine din sectorul privat
22.03.2010, 00:00 549

La doar cateva luni de cand a fost numita la conducerea INGAsigurari in octombrie 2008, Cornelia Coman a aflat ce inseamna safii CEO pe vreme de criza.

A renegociat contractele cu furnizorii, a sfatuit angajatii saisi inchida calculatoarele cand pleaca acasa si sa stinga luminacand ies dintr-o incapere, a luat multe alte masuri de reducere acosturilor si a reusit sa incheie anul trecut cu profit in cresteresi o scadere a afacerilor mai mica decat cea a intregii piete deasigurari de viata.

Dar a ramas cu un gust amar, nu din cauza masurilor de taiere acosturilor (spune ca a reusit sa faca in asa fel incat sa nudisponibilizeze niciun angajat), ci pentru ca toate eforturile deeficientizare a activitatii si de stimulare a afacerilor s-au facutdoar in sectorul privat, in timp ce aparatul de stat a ramas la felde ineficient si de "umflat" ca in perioada de crestere economica.Chiar daca s-a vorbit despre disponibilizarea a 100.000 debugetari, pana acum nu s-au facut decat cativa pasi mici, printrecare anuntul ca CFR isi va reduce numarul de angajati cu 10.000 depersoane.

"Statul ezita sa ia masuri dramatice si concrete. A venit panaacum cu tot felul de inventii, cum ar fi concediul fara plata, carenu fac decat sa reduca cheltuielile numai pe termen scurt. Estefrustrant sa vezi ca toata cresterea de somaj vine din sectorul privat si e strigator la cerca lucrul acesta nu se intampla in sectorul public", spuneComan.

Criza a scos din companiile private circa 440.000 de angajati in2009, in timp ce de la stat au fost disponibilizate doar cateva miide persoane. Rata somajului a ajuns la 8,3%, aproape dublu fata desfarsitul lui 2008, dar autoritatile estimeaza ca aceasta va coboricu un punct pana la sfarsitul anului. Companiile private seasteapta insa ca acest indicator sa treaca pragul de 10%.

"Felul in care optimizam procesele, cat de mult le ceremangajatilor, este incomparabil cu ce se intampla in institutiile destat. Te uiti la salariul mediu din sectorul public si te intrebicu ce este corelat. In niciun caz cu productivitatea."

In administratia publica salariul mediu net este de peste 2.200de lei pe luna, in timp ce media pe toata economia este deaproximativ 1.420 de lei. In companiile de stat discrepanta e chiarmai mare fata de restul economiei: salariul mediu este de 3.200 delei, mai mult decat dublu fata de media pe economie.

Pe de alta parte, insa, tocmai statul a fost cel care a ajutatgrupul ING sa treaca peste criza. Nu cel roman, ci statul olandez,care a acordat un ajutor financiar de 10 mld. euro grupului lasfarsitul lui 2008. Jumatate din aceasta suma a fost dejarestituita la sfarsitul anului trecut.

Criza a afectat si subsidiara locala, prin scaderile importanteinregistrate de programele de tip unit-linked in 2008. Politeleunit-linked plaseaza cea mai mare parte din prima platita deasigurat in diverse fonduri de investitii, care au inregistratscaderi masive in 2008 si la inceputul lui 2009, astfel incat aufost clienti care s-au trezit ca aveau in conturi mai putini banidecat au depus, chiar dupa 5-6 ani de economisire. Circa 80.000 deromani au renuntat anul trecut si la sfarsitul lui 2008 la politelelor unit-linked, fie pentru ca erau nemultumiti de randament, fiepentru ca aveau nevoie de lichiditati.

Pentru a-si eficientiza activitatea, grupul olandezintentioneaza sa isi vanda diviziile non-bancare, inclusiv companiade pensii private si cea de asigurari de pe piata locala, cei maimari jucatori de pe pietele de profil.

Creditarea, unul din elementele-cheie ale relansariieconomiei

Cornelia Coman se asteapta ca in 2010 economia sa isi revinausor, dar in continuare vor ramane problemele cresterii somajului,a scaderii veniturilor disponibile si a consumului populatiei.

"Somajul cred ca va ajunge la 10% in cursul anului, urmand caspre finalul lui 2010 sa mai coboare. Principalele motoare decrestere vor fi sectorul manufacturier si creditarea. Cred ca pemasura ce scad dobanzile se va atinge un punct care sa stimulezerevenirea creditarii: nivelul de dobanda la care bancile suntconfortabile sa imprumute sa ajunga la cel la care companiile isipermit sa ia credite. In masura in care dobanzile vor atinge acestpunct, creditarea isi va reveni."

Sefa ING Asigurari vede un curs valutar destul de stabil anulacesta, undeva in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, dupa ce in aniitrecuti volatilitatea a fost ridicata. "In 2010 nu vom aveaevolutii radicale ale cursului, ci mai degraba stabilitate, dardepinde si de ce se va intampla in economie."

Discursurile optimiste ale autoritatilor, "o gresealafatala"

Discursurile optimiste ale autoritatilor de anul trecut, in timpce economia se adancea in criza, si catalogarea imprumutului de laFondul Monetar International drept numai "o centura de siguranta"au reprezentat greseli majore ale guvernantilor, consideraComan.

"A fost o greseala fatala sa nu-si asume contractia economiei. Ebine sa nu creezi panica, dar trebuie sa fii clar si deschis. S-aufacut greseli majore si s-a intrat intr-un populism nejustificat.In aceste conditii, oamenii isi pierd increderea in autoritati, iarasta nu ajuta nimanui."

In companiile private, spune ea, in niciun caz nu le potiascunde angajatilor adevarul atunci cand afacerile incep sa scada,deoarece numai prin eforturi comune pot fi reduse cheltuielile,astfel incat compania sa isi revina.

"In compania noastra, fiecare se gandeste ce e de facut pentru orevenire mai rapida. Inchidem calculatoarele atunci cand plecamacasa, stingem lumina cand iesim din incaperi, sunt lucruri maruntecare stau in puterea tuturor. Asta se poate intampla si la nivel detara, nu doar de companie."

Despre ipoteza contractarii unui nou imprumut de catre Guvern,avansata recent de presedintele Traian Basescu, sefa ING Asigurarispune ca nici imprumutul pe care l-am contractat deja nu il vomobtine daca statul nu aplica reformele agreate cu FMI.

"Nici cele 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeanasi Banca Mondiala nu le vom obtine daca nu facem treaba. Acesteinstitutii vor fi stricte in acordarea noilor transe, iar dacareusim sa aplicam toate masurile pe care ni le cer, vom fi destulde bine echipati pentru a nu avea nevoie de un nou imprumut. Dartrebuie sa si livram, nu doar sa aratam bune intentii."

Cum vede Romania peste 5 ani?

"Cinci ani este o perioada foarte scurta. Daca nu se iau masuridure astazi, nu se va intampla nimic peste cinci ani. Trebuie safim realisti: multi se uita la ultimii 20 de ani, vad ca nu suntmulti kilometri noi de autostrada sau statii noi de metrou, daradevarul este ca ne-am si dorit multe si nu poti arde etape, nupoti face in 20 de ani ceea ce alte tari au facut in 100. Trecemacum prin cea mai importanta criza de dupa caderea regimuluicomunist si, daca nu facem reforme, nu vom vedea nimic schimbatnici peste cinci, nici peste zece ani."

In afara de reforma statului, care presupune rezolvareaproblemei coruptiei, dar si a cheltuielilor excesive cu salarii sipensii si a investitiilor reduse in infrastructura si inimbunatatirea serviciilor publice, Cornelia Coman crede ca alteaspecte foarte importante sunt schimbarea sistemului sanitar si acelui de invatamant.

"Extrem de importanta este reforma invatamantului. Nu estetratata ca o prioritate deoarece nu aduce beneficii palpabile petermen scurt. N-am vazut niciun guvernant care sa investeasca ininvatamant, pentru ca nu poti obtine de aici capital politic,rezultatele fiind vizibile abia peste 15-20 de ani."

Revenirea afacerilor, poate la anul

Cornelia Coman spune ca mai are de asteptat cel putin un an panala revenirea afacerilor ING Asigurari, care au scazut pentru primadata in 2009.

"Pe masura ce isi va reveni economia, acest lucru se va reflectasi in veniturile disponibile ale populatiei. Oamenii isi vor reluacomportamentul de consum, iar dupa aceasta isi vor relua sicomportamentul de economisire. Pentru piata de asigurari de viatasi cea de pensii private facultative, aceasta inseamna o relansareintarziata, mai degraba asteptata in 2011 decat in 2010", afirmaComan, care ocupa si pozitia de presedinte al ING Pensii, cel maimare administrator de pensii private de pe piata locala.

Criza a fost o lectie valoroasa pentru multi, iar cei carorale-au scazut veniturile sau care au ramas fara un loc de muncasi-au dat seama cat de important este sa economisesti, ceea ce vaconstitui un factor in dezvoltarea pietei de asigurari de viata,sustine CEO-ul ING Asigurari.

"S-a vazut acest lucru in cresterea depozitelor populatiei: 8%la lei (in termeni reali - n.r.) si 18% la valuta (exprimat in euro- n.r.). Este clar ca depozitele au fost varianta preferata deeconomisire datorita accesului facil la bani si al caracterului deeconomie pe termen scurt. Deviza tuturor - si a persoanelor fizice,si a companiilor - a fost «cash is king». La depozite exista insariscul de dobanda, aceasta fiind in scadere pe masura ce neapropiem de trecerea la euro, risc care nu exista in asigurari. Maimult, asigurarile presupun rigurozitate in economisire."

Lider in asigurari de viata

Detine o treime din piata

ING Asigurari domina de ani buni piata asigurarilor de viata,principalul competitor - Alico - avand jumatate din afacerileolandezilor. In 2009 compania a inregistrat pentru prima data oscadere a afacerilor, dupa ce timp de multi ani a fost obisnuita cucresteri. Primele brute subscrise au fost de 527 de milioane de lei(125 mil. euro) anul trecut, in scadere cu 21% fata de rezultatulraportat la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru 2008.Potrivit companiei, insa, scaderea a fost de doar 5%, rezultatuldin 2008 fiind diminuat ca urmare a unor schimbari in modul deinregistrare a primelor.

Profitul stagneaza

ING Asigurari si-a bugetat pentru acest an o mentinere aprofitului la nivelul celui inregistrat in 2009.

ING este unul dintre cei mai profitabili asiguratori de pe piatalocala, avand in vedere ca activeaza in sectorul asigurarilor deviata.

Pe piata asigurarilor generale multe companii sunt pe pierderesau au profituri modeste din cauza pierderilor inregistrate pesegmentul asigurarilor auto.

In 2008 ING a inregistrat o scadere a profitului din cauzainvestitiilor masive realizate in compania de pensii private, daranul trecut rezultatul financiar si-a revenit.

CE SPUNEDESPRE

Optimismul autoritatilor: A fost o greseala fatala aguvernantilor sa nu-si asume contractia economiei. E bine sa nucreezi panica, dar trebuie sa fii clar si deschis. S-au facutgreseli majore si s-a intrat intr-un populism nejustificat. Inaceste conditii, oamenii isi pierd increderea in autoritati, iarasta nu ajuta nimanui.

Masurile anticriza: Statul ezita sa ia masuri dramatice siconcrete. A venit pana acum cu tot felul de inventii, cum ar ficoncediul fara plata, care nu fac decat sa reduca cheltuielilenumai pe termen scurt. Este frustrant sa vezi ca toata cresterea desomaj vine din sectorul privat si e strigator la cer ca lucrulacesta nu se intampla in sectorul public.

Salariile din sectorul public: Felul in care optimizamprocesele, cat de mult le cerem angajatilor, este incomparabil cuce se intampla in institutiile de stat. Te uiti la salariul mediudin sectorul public si te intrebi cu ce este corelat. In niciun cazcu productivitatea.

Revenirea economiei: "Somajul cred ca va ajunge la 10% in cursulanului, urmand ca spre finalul lui 2010 sa mai coboare.Principalele motoare de crestere a economiei vor fi sectorulmanufacturier si creditarea. Cred ca pe masura ce scad dobanzile seva atinge un punct care sa stimuleze revenirea creditarii.

Reforma din invatamant: Extrem de importanta este reformainvatamantului. Nu este tratata ca o prioritate deoarece nu aducebeneficii palpabile pe termen scurt. N-am vazut niciun guvernantcare sa investeasca in invatamant, pentru ca nu poti obtine de aicicapital politic, rezultatele fiind vizibile abia peste 15-20 deani.

Asigurari si pensii private: Pe masura ce isi va revenieconomia, acest lucru se va reflecta si in veniturile disponibileale populatiei. Oamenii isi vor relua comportamentul de consum, iardupa aceasta isi vor relua si comportamentul de economisire. Pentrupiata de asigurari de viata si cea de pensii private facultative,aceasta inseamna o relansare intarziata, mai degraba asteptata in2011 decat in 2010.

Cea mai puternica femeie din asigurari

  • Cornelia Coman are 34 de ani
  • A absolvit Facultatea de Cibernetica din cadrul ASEBucuresti
  • In 1998 a fost angajata de ING Asigurari pe postul deactuar
  • A fost director de actuariat, director de investitii sidirector general adjunct, iar in octombrie 2008 a preluatconducerea ING Asigurari
  • Este presedinte al ING Pensii, cel mai mare administrator depensii private de pe piata locala
  • A fost numita recent in Consiliul de Management al ING Group,care reuneste 200 de specialisti selectati din cele peste 50 detari in care activeaza grupul olandez

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO