Bănci și Asigurări

Costul ipotecarelor în lei este între 4% şi 5% pe an la băncile mari

Autor: Anelis Baciu

23.01.2017, 00:08 52200

BRD afişează cel mai bun DAE anual, de 3,96%, pentru un credit de 68.000 de euro echivalentul în lei pe o perioadă de 30 de ani.

Dobânda anuală efectivă, cu toa­te comisioanele incluse (DAE), pentru un credit ipotecar standard în lei se situează în prezent între pu­ţin sub 4% şi 5% în cazul celor mai mari zece bănci din România, potrivit datelor agregate de ZF de pe portalul financiar finzoom.

Cea mai bună DAE anuale pentru un cre­dit în valoare de 68.000 de euro echi­va­len­tul în lei pe o perioadă de 30 de ani o afişează BRD, a doua cea mai mare bancă locală, cos­tul total al creditului fiind de 3,96%. Avansul adus de client în acest caz este 35%, însă ă în condiţiile existenţei unei garan­ţii supli­men­tare nivelul avansului minim scade şi până la 15%. Dobânda anuală este calcu­lată în func­ţie de indicatorul Robor la şase luni peste care banca percepe o marjă de 2,75%.

BRD este urmată în topul băncilor cu cea mai mică DAE la creditele ipotecare standard în lei de către turcii de la Garanti, care percep un cost anual total de 4,17%.

Foarte aproape este şi banca de stat CEC Bank, care se plasează pe locul trei în to­pul dobânzilor, cu o DAE de 4,18%. În cazul Raiffeisen şi al ING Bank, dobânzile anua­le efective sunt de 4,2%, respectiv 4,24%.

Dobânzile anuale efective pot fi şi mai reduse în cazul în care clienţii care accesează creditul aleg să-şi încaseze banii la banca finanţatoare.

Cea mai mare dobândă efectivă pentru un credit imobiliar standard este afişată de Banca Transilvania, respectiv 5,02%. Printre băncile ale căror DAE se apropie de nivelul de 5% se mai regăsesc BCR, UniCredit, Alpha Bank şi Bancpost.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO