Bănci și Asigurări

Costul leilor este la un nou minim istoric

Costul leilor este la un nou minim istoric

Autor: Liviu Popescu

28.11.2014, 00:00 980

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca bază de calcul pentru majoritatea creditelor de retail în lei, a scăzut ieri la un minim istoric de 1,76% pe an, iar această scădere a costului de finanţare al băncilor ar trebui să se reflecte şi în ieftinirea creditelor în perioada următoare. Dobânzile celor mai multe credite de retail în lei urmează să fie actualizate în decembrie. Comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii septembrie, când a avut loc cea mai recentă ajustare a dobânzilor, indicatorul Robor la 3 luni a scăzut cu aproape 1,5 puncte procentuale, această tendinţă fiind cea care creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor. Indicatorul Robor la 3 luni a atins maximul anului în februarie, când ajunsese la 3,76% pe an pe fondul unui val de volatilitate a dobânzilor la lei, generat de o lipsă acută de lichiditate în sistemul bancar. Al doilea val de volatilitate s-a înregistrat în septembrie, când a fost atins un maxim de 3,2% pe an, ceea ce a determinat BNR să intervină pe piaţă şi să furnizeze lichiditate prin operaţiuni repo.

Evoluţia din ultimele două luni a dobânzilor a fost determinată în mare parte de scăderea dobânzii-cheie de către BNR la minimul istoric de 2,75%. Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc în ianuarie, iar analiştii se aşteaptă ca BNR să reducă din nou dobânda-cheie, la 2,5% pe an. BNR a redus de cinci ori dobânda-cheie anul acesta. Dobânda Robor cu scadenţă la o lună a ajuns de asemenea la un minim istoric, intrând ieri pentru prima dată sub pragul de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO