Bănci și Asigurări

Costurile cu forţa de muncă au crescut cu 16% în ultimul an, dar România este în continuare o ţară cu salarii mici. "Ar trebui ca totalul taxării forţei de muncă să scadă, pentru ca angajatul să primească mai mulţi bani, dar pentru ca acest lucru să se întâmple avem nevoie de de măsuri coerente ale autorităţilor care să dea încredere mediului economic”

Costurile cu forţa de muncă au crescut cu 16% în...

Autor: Adelina Mihai

06.12.2017, 13:00 523

O companie are, în medie, un cost total de 1.000 de euro pe lună cu un angajat în România. În UE, costul mediu este de 4.000 de euro pe lună per angajat.

Costul orar cu forţa de muncă a crescut, în medie, cu 16% în trimestrul III al acestui an prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, pe fondul majorărilor de salarii din sectorul bugetar şi al creşterii salariului minim pe economie.

Cu toate acestea, România rămâne statul din Uniunea Europeană cu aproape cele mai mici costuri cu forţa de muncă.

„Diferenţa de cost cu forţa de muncă este dată, pe de o parte, de diferenţa de nivel economic dintre România şi media UE, iar, pe de altă parte, de valoarea adăugată adusă de munca prestată. În România, o treime dintre salarii sunt la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce trage în jos media costului lunar cu forţa de muncă faţă de media la nivel european“, a spus Cristina Postolache, managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Big4HR.

Dacă în 2016 un angajator avea costuri totale medii de 880 de euro cu un angajat în România, acestea au ajuns la circa 1.020 de euro pe lună în trimestrul III al acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO