Bănci și Asigurări

Crédit Agricole îşi continuă expansiunea în Italia prin achiziţia a trei bănci locale

Crédit Agricole îşi continuă expansiunea în Italia...

Autor: Catalina Apostoiu

26.04.2017, 00:05 911
Crédit Agricole, a treia mare ban­că franceză, intenţionează să se ex­tindă în Italia cumpărând trei bănci lo­cale de economii cu probleme pe care autorităţile ţării încearcă să le salveze, relatează Bloomberg.
 
Divizia de retail ban­king a Crédit Agricole, Ca­ri­parma, se află în dis­cuţii preliminare cu banca centrală a Italiei şi fondul de protecţie a depozitelor din această ţară cu privire la achiziţia băn­ci­lor de economii Cesena, Rimini şi San Miniato. Discuţiile nu pri­vesc şi cre­ditele neper­formante ale băncilor ita­liene, a anunţat banca franceză.
 
Cele trei bănci locale au apro­xi­ma­tiv 250 de sucursale împreună, cele mai mul­te în regiunile Toscana şi Emi­lia-Romagna. În urma achiziţiei aces­tora, baza de clienţi din Italia a Crédit Agricole va creşte cu 20%. În ultimul deceniu, Crédit Agricole şi-a extins pre­zen­ţa în regiunile bogate din nordul şi cen­trul Italiei.
 
Philippe Brassac, CEO al băncii franceze  şi-a stabilit drept ţintă anul tre­cut majorarea profitului anual la peste 4,2 mld. euro în 2019 prin reduceri de costuri şi investiţii pe segmente inclu­zând asigurările, online bankingul şi administrarea de active.
 
Crédit Agricole pariază pe Italia chiar în condiţiile în care părţi ale siste­mu­lui financiar al ţării sunt copleşite de cre­dite neperformante, iar redresarea eco­nomică a acesteia este mai fra­gi­lă decât cea a Franţei, Germa­ni­ei şi a altor economii eu­ro­pe­ne. Amundi, di­vi­zia de administrare de fon­duri a Crédit Agri­cole, este în curs de a achi­ziţiona Pioneer Invest­ments de la UniCre­dit în cadrul unei tranzacţii de 3,5 mld. euro.
 
Crédit Agricole are 1,7 milioane de clienţi de retail în Italia.
 
Deşi Crédit Agricole este una dintre cele mai puternice bănci fran­ce­ze, subsidiara de la Bucureşti este un ju­cător de talie mică în sistemul bancar lo­cal, cu o cotă de piaţă de circa 0,3%. În România, Crédit Agricole a tot cu­mulat pierderi în ultimii ani, fapt care a lă­sat loc în piaţă discuţiilor cu privire la in­tenţia acţionarilor de a vinde ope­ra­ţiunile locale. Însă, o posibilă vânzare a subsidiarei Crédit Agricole a ieşit din discuţie în cele din urmă, banca continuând pe cont propriu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO