Bănci și Asigurări

Credit BIRD pentru îmbunătăţirea activităţii instanţelor, a parchetelor şi a Registrului Comerţului

Credit BIRD pentru îmbunătăţirea activităţii...

Autor: Mona Scarisoreanu

23.03.2017, 16:40 114

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Lege privind ratificarea Acordului de împrumut (Proiect de îmbunătăţire a serviciilor judiciare) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), semnat la Bucureşti, la 17 februarie 2017 şi, respectiv, 27 februarie 2017.

Este vorba despre un nou împrumut în valoare de 60 de milioane de euro destinat îmbunătăţirii serviciilor judiciare.

Ministerul Justiţiei este desemnat agenţie de implementare a Proiectului. Potrivit prevederilor legale privind datoria publică, tragerile în cadrul împrumutului se vor efectua de către Ministerul Finanţelor Publice în baza documentelor furnizate de Ministerul Justiţiei în legătură cu cheltuielile eligibile efectuate din sumele alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat în bugetul propriu, pentru recuperarea acestora din împrumut.

Conform informaţiilor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor, costul total al proiectului este de 65 milioane euro, din care suma de 60 milioane euro va fi acoperită prin împrumut, iar diferenţa, respectiv echivalentul a cinci milioane euro, reprezintă contribuţia părţii române. Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de şase ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 decembrie 2023, ceea ce va permite distribuirea corespunzătoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin încadrarea cheltuielilor aferente acestuia în creditele bugetare si de angajament aprobate în acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare în parte, în cadrul bugetului Ministerului Justiţiei.

Componentele proiectului sunt:

- Îmbunătăţirea funcţionării instanţelor judecătoreşti, precum şi a instituţiilor aflate sub autoritatea Ministerului Justiţiei - în cadrul căreia se urmăreşte în principal efectuarea unor lucrări de îmbunătăţire a funcţionalităţii sediilor unor instanţe (reabilitare, extindere, construire, dotarea acestora cu mobilier), îmbunătăţirea infrastructurii IT la nivel naţional, creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la serviciile din domeniul judiciar;

- Îmbunătăţirea activităţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului - în cadrul căreia se urmăreşte în principal dotarea cu hardware, proiectarea, dezvoltarea şi implementarea unui sistem de arhivare electronică, creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la serviciile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;

- Îmbunătăţirea activităţii parchetelor - în cadrul căreia se urmăreste în principal îmbunătăţirea infrastructurii IT la nivel naţional şi a infrastructurii de securitate la nivelul Ministerului Public, creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la serviciile din domeniul judiciar;

- Managementul Proiectului.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 10 de ani, din care şase ani perioadă de graţie, la o dobândă egală cu dobânda EURIBOR la şase luni + marja variabilă a băncii (care se modifică de bancă la fiecare şase luni), plătibilă semianual, pe 15 ianuarie şi 15 iulie. Împrumutul se va rambursa în transe egale semianual. Banca percepe un comision iniţial, de 0,25% aplicat la suma împrumutului care se va plăti în termen de maxim 60 de zile de la intrarea în efectivitate a acordului de împrumut, precum şi un comision de angajament de 0,25% pe an aplicat la suma netrasă din împrumut, calculat începând cu a 61-a zi de la data semnării Acordului, plătibil semianual, la aceleaşi date la care se plăteşte dobânda.

Reamintim că, Ministerul Justiţiei a beneficiat începând cu anul 2006 de sprijin din partea grupului Băncii Mondiale pentru implementarea Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, printr-un împrumut contractat de România, reprezentată de Ministerul Finanţelor Publice, de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 110 milioane de euro.

“Deşi în perioada 2007-2017 au fost realizate progrese importante prin implementarea Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, se menţine necesitatea continuării investiţiilor în sediile şi infrastructura IT a instanţelor. În acest sens, în Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 282/2016, sunt incluse o serie de activităţi specifice privind infrastructura clădirilor şi cea IT&C a sistemul judiciar român, propuse spre finanţare inclusiv din fonduri externe rambursabile, în complementaritate cu alte măsuri care vor putea fi eligibile la finanţare din fonduri europene nerambursabile sau finanţate din bugetul de stat.

În acest context şi ţinând seama de rezultatele bune obţinute prin implementarea Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, Ministerul Justiţiei a demarat pregătirea unui nou proiect pentru continuarea implementării măsurilor de îmbunătăţire a serviciilor judiciare”, se arată în expunerea de motive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO