Bănci și Asigurări

Creditarea agriculturii a prins viteză, având cel mai ridicat ritm de creştere

Creditarea agriculturii a prins viteză, având cel mai...

Autor: Liviu Popescu

13.01.2016, 00:07 1194

Împrumuturile acordate pentru agricultură au avut cea mai rapidă creştere în 11 luni din 2015 faţă de aceeaşi perioadă din 2014, respectiv 8%, în timp ce sectoarele industrie şi servicii au înregistrat avansuri modeste. La polul opus, creşterea creditării în construcţii se lasă în continuare aşteptată.

Creditele acordate şi angajamentele asumate de bănci pentru sectorul agricultură afişau la finele lunii noiembrie o valoare de aproape 13 miliarde de lei (echivalentul a 3 mld. euro), avansul în termeni nominali fiind de aproximativ 500 de milioane de lei. Astfel creditarea în agricultură, chiar dacă are o pondere redusă în totalul creditării corporate, de doar 7%, a înregistrat totuşi anul trecut cel mai ridicat ritm de creştere la nivelul împrumuturilor.

Pe locul doi în ceea ce priveşte ritmul de creştere al creditării se pozitiţionează finanţările care au mers în industrie. Firmele care activează în acest domeniu aveau la finele lunii noiembrie un sold de finanţări accesate de 63 mld. lei (14 mld. euro), în creştere cu 1,6% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

Clasamentul creşterilor pozitive ale soldului finan­ţărilor este completat de sectorul servicii, cu un avans aproape nesemnificativ, de 0,1%. Sectorul serviciilor are cea mai mare pondere în totalul finanţărilor corporate. Astfel, creditarea care a mers către acest sector reprezenta la finele lunii noiembrie 44% din totalul creditării corporate, respectiv un volum de finanţări de 83 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO