Bănci și Asigurări

Creditarea creşte doar în industrie, servicii şi agricultură

Creditarea creşte doar în industrie, servicii şi...

Autor: Andra Oprescu

15.10.2014, 00:00 216
Agricultura, industria şi serviciile au rămas singurele sectoare de activitate unde creditarea a avut o evoluţie pozitivă, potrivit datelor BNR pentru luna august. Cea mai spectaculoasă creştere a fost în agricultură, unde s-au contractat cu 8,7% mai multe credite faţă de august anul trecut. Totuşi, agricultura menţine o pondere scăzută în totalul finanţărilor, soldul total fiind de aproape 12 miliarde de lei, ceea ce reprezintă în jur de 4%. Per total, băncile au credite şi angajamente acordate companiilor şi populaţiei de circa 300 miliarde de lei. Creditele acordate în industrie au crescut cu 5,5% în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce finanţările din sectorul serviciilor au crescut „timid“, cu numai 0,2%. Faţă de iulie creditarea în industrie a crescut cu 0,9%, iar cea din servicii s-a contractat uşor. Pe de altă parte, creditele care au mers către activităţi de intermediere financiară şi asigurări au avut cea mai abruptă scădere, cu 11% an la an. Acest domeniu este şi cel care deţine cea mai mică pondere în soldul creditelor acordate de bănci, în jur de 2%.
 
În sectorul construcţiilor scăderea anuală a fost de 4,9%, dar faţă de luna anterioară a existat o creştere de aproximativ 1,5%. Totodată, sumele acordate persoanelor fizice reprezentau în august peste o treime din totalul finanţărilor oferite de instituţiile de credit, suma acestora ridicându-se la peste 101 miliarde de lei, în creştere cu aproape 2% faţă de anul trecut. Pe segmentul persoanelor fizice, creditele imobiliare sunt susţinute de programul Prima casă, în timp ce şi creditele de consum au dat semne de revenire. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO