Creditarea dă semne de oboseală: finanţările noi au scăzut cu 7% în primele două luni din 2017

19 apr 2017 Autor: Anelis Baciu

Băncile au acordat în primele două luni ale acestui an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de 3,7 miliarde de lei (822 mil. euro), în scădere cu aproximativ 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de Banca Naţională.

Creditele noi în lei şi euro contractate de persoanele fizice pentru achiziţia de locuinţe au scăzut cu circa 14% în perioada ianuarie-februarie a acestui an şi au atins un volum total de 1,3 mld. lei (290 mil. euro), în timp ce credi­te­le noi pentru consum au cumulat aproximativ 2,3 mld. lei (513 mil. euro) în primele două luni, adică un recul de 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Peste 90% din împru­mu­tu­rile noi sunt acordate în lei, atât în cazul creditelor de con­sum, cât şi al celor imobiliare, creditarea de retail în valută fiind practic inexistentă în ultimii 2-3 ani.

Dacă împrumuturile în lei au dominat întotdeauna cre­ditarea de consum, în cazul finanţărilor pentru achi­zi­ţia de locuinţe balanţa a început să se încline dinspre va­lută spre lei în ultimii ani, iniţial pe fondul unor restricţii impu­se de Banca Naţională, iar ulterior pe fondul scăderii dobân­zilor la lei şi al promovării agresive de către ban­cheri a creditelor în monedă naţională, ca urmare a redu­ce­rii liniilor de finanţare în valută de care aceştia dispun.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.04.2017

 
Cuvinte cheie:
Creditarea
, finantari
, credite
, banca nationala
, imobiliare
, imprumut
, persoane fizice
, moneda nationala
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide