Indicatorii monetari în prima lună a anului

Creditarea înregistrează un plus anual de 2,8%, mai lent faţă de decembrie 2015. Depozitele populaţiei, tot pe un trend ascendent: 8,8% într-un an

23 feb 2016 Autor: Liviu Popescu

Băncile locale aveau la finele lunii ianuarie credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 216 miliarde de lei (echivalentul a 48 mld. euro), soldul fiind în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR.

Astfel, creditarea agregată a înregistrat în ianuarie a şase lună consecutivă în care evoluţia anuală este în teritoriu pozitiv. Totuşi, faţă de luna decembrie 2015 (când creditarea a înregistrat un avans de 3% faţă de decembrie 2014) evoluţia din luna ianuarie este uşor mai lentă.

Similar cu lunile precedente, avansul agregat al creditării a fost susţinut de componenta finanţărilor acordate în lei.

Creditul neguvernamental în lei afişa un sold de 110 mld. lei la finele lunii ianuarie în creştere anuală cu 20%. Defalcat, împrumuturile către persoane fizice au ajuns la aproape 53 mld. lei, avans anual de 31%, evoluţie determinată de costurile de finanţare redusă dar şi de sporirea încrederii consumatorilor în economie. Finanţările în lei către companii au crescut cu 11% la 57 mld. lei

Pe partea de creditare în valută, această încă îşi continuă declinul.

La finele lunii ianuarie, împrumuturile în valută însumau 106 mld. lei, cu 11% sub nivelul din ianuarie 2015.

Depozitele constituite la bănci de către populaţie şi companii au ajuns la finele lunii ianuarie la un sold de 250,5 mld. lei, cu 8,8% peste nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut. Evoluţia este surprinzătoare având în vedere bonificaţiile reduse plătite de bancheri dar şi de faptul că avansul consumului înregistrat în România a fost unul dintre cele mai avansate din Europa şi cu toate acestea, economisirile la bănci tot au crescut.

Defalcat, depozitele în lei cumulau 168 mld. lei (Ă10% într-un an), în timp ce depozitele în valută ale companiilor au urcat cu 6% la 82 mld. lei.

 
Cuvinte cheie:
populatie
, creditare
, inregistrare
, depozite
, companii
, crestere
, banci
, acordare
, perioada
, bnr
, credite
, locale
, miliarde
, valoare
, avans
, evolutie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide