Bănci și Asigurări

Creditarea privată a început anul cu o creştere timidă, de sub 1%. Doar împrumuturile în lei pentru populaţie menţin creditarea pe linia de plutire

Creditarea privată a început anul cu o creştere...

Autor: Anelis Baciu

24.02.2017, 00:08 283

Împrumuturile acordate populaţiei, în lei şi valută, reprezintă mai mult de jumătate din soldul total al creditelor din bilanţurile bancherilor.

Stocul total al creditelor acor­date de bănci populaţiei şi companiilor a avansat ti­mid în prima lună din acest an, cu doar 0,9%, pană la nivelul de 218 miliarde de lei (48,4 mld. euro), arată datele publicate de Banca Naţională. Spre comparaţie, în ianuarie 2016 creditarea privată creştea cu un ritm de 2,8%.

"Asistăm la o creştere naturală şi nor­mală a creditării. Mă aştept ca în pe­rioada următoare să se menţină acest ritm al creşterii anuale, de 1-2%. Esti­măm totodată şi o creştere a dobanzilor, dar aici depinde de politica BNR. Creşterea dobanzilor este însă ine­vi­ta­bilă, avand în vedere minimele istorice la care ne aflăm", a explicat Liviu Andrei, managing partner al brokerului de credite Alliance.

Creditarea este trasă în sus doar de finanţările în lei care continuă să înre­gistreze creşteri anuale de două cifre. La finalul lunii ianuarie stocul credi­telor în lei a ajuns la 125 miliarde de lei, fiind în creştere cu aproape 14% faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut. Cre­ditele în monedă naţională reprezintă în pre­zent mai bine de 57% din totalul cre­ditului privat. Accelerarea din ulti­ma perioadă a finanţărilor în lei este re­zul­tatul do­ban­zilor scăzute generate de re­laxarea monetară derulată de BNR, prin diminuarea ratei dobanzii de po­li­ti­că monetară la minimul istoric de 1,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO