Bănci și Asigurări

Creditarea se prăbuşeşte, în timp ce depozitele bancare cresc

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

28.01.2015, 00:07 1176

Băncile locale aveau la finalul anului trecut credite acordate populaţiei şi companiilor de circa 212 miliarde de lei (echivalentul a 47 mld. euro), în scădere cu 7 mld. lei faţă de finalul lui 2013, dinamica fiind influenţată de vânzările slabe de credite în valută şi de procesul de cură­ţare a bilanţurilor de neperformante.

Creditele în lei cu­mu­­lau 93 mld. lei (21 mld. euro), ceea ce în­seam­nă o creştere anu­ală cu 9%, potrivit datelor BNR. Creditele în lei acordate popu­laţiei au crescut cu peste 17% şi au ajuns la 41 mld. lei.

Curăţarea bilanţurilor de neperformante s-a văzut cel mai clar în stocul creditelor în valută, care a scăzut la echivalentul a 119 miliarde de lei (27 mld. euro), cu aproximativ 14 miliarde de lei mai puţin faţă de decembrie 2013. Astfel, creditul în valută a atins un minim al ultimilor şase ani.

Bancherii se plâng că nu au cerere solvabilă de credite, deşi au resurse. Liniile de finanţare din străi­nătate, care au sus­ţinut creşterea creditului de retail în perioada de boom economic, au fost înlocuite acum de depozite atrase de la populaţie şi companii.

Stocul depozitelor atrase de la populaţie şi companii ajungea la 232 mld. lei (52 mld. euro) în decembrie, fiind în creştere cu 7,5% faţă de anul anterior. Creşterea în termeni nominali faţă de luna decembrie din 2013 este de 17 mld. lei. Doar în luna decembrie, stocul de cre­dite a crescut cu 10 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO