Bănci și Asigurări

Creditarea tinde să îşi revină, dar numai pe valută

Creditarea tinde să îşi revină, dar numai pe valută
25.07.2010, 23:36 33

Creditul neguvernamental a urcat cu 3,8% în iunie faţă de lunaanterioară, susţinut de componenta în valută, potrivit datelorpublicate la sfârşitul săptămânii trecute de Banca Naţională.
Soldul creditului neguvernamental a ajuns astfel la 210,8 miliardede lei la sfârşitul lunii iunie, cu 6,4% peste nivelul de acum unan. Creditul în lei a scăzut cu 3% faţă de iunie 2009, până la78,47 miliarde de lei, dar cel în valută a urcat cu 13%, până laechivalentul a 132,3 miliarde de lei. Comparativ cu luna mai,creditul în valută a urcat cu 5,8%.
"Creşterea înregistrată de creditul în valută este semnificativă.Având în vedere cât de slab au decurs lucrurile cu programul «Primacasă», nu ştiu exact care ar fi explicaţia. În primul rând, arputea fi vorba de repatrierea de credite de către băncile locale.Pe de altă parte, în trimestrul doi s-a văzut o dinamizare aactivităţii economice şi ar putea fi vorba de o creştere aachiziţiilor de bunuri de folosinţă îndelungată, mai ales înaintede majorarea TVA", explică Nicolaie Alexandru-Chideşciuc,economistul-şef al ING Bank.

Urmează scăderi
În timp ce creditarea în valută pentru persoane fizice şi firme îşirevine, creditul în lei aproape bate pasul pe loc, cu o creştere denumai 0,5% în luna iunie faţă de mai.
"La lei revenirea nu a fost semnificativă. Ratele de dobândă suntscăzute şi s-ar putea ca în iulie să vedem o tendinţă de creşteremai rapidă, dar această dinamică nu va continua, din cauzamăsurilor luate de Guvern de tăiere a salariilor bugetarilor şimajorare a TVA. Şi în ceea ce priveşte creditarea în valută vomvedea scăderi în trimestrul trei faţă de lunile anterioare", a maispus Chideşciuc.

Depozitele au urcat cu 8% într-un an
În ceea ce priveşte depozitele populaţiei şi ale firmelor, acesteaau urcat cu 1% în iunie faţă de luna anterioară, până la 170,08miliarde de lei.
Depozitele în lei au scăzut cu 0,7% faţă de luna anterioară, pânăla 105,5 miliarde de lei, iar cele în valută s-au majorat cu 3,8%,ajungând la 64,57 miliarde de lei.
Faţă de iunie anul trecut, depozitele totale ale clienţilorneguvernamentali au urcat cu 7,6%. Cele în lei au crescut cu 3,7%,iar cele în valută cu 14,7%, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO