Bănci și Asigurări

Creditele acordate de companiile financiare nebancare au urcat la 9,2 miliarde de euro

Creditele acordate de companiile financiare nebancare au urcat la 9,2 miliarde de euro

Claudiu Stanescu: S-ar putea sa vedem o scadere cu 50-60% a pietei de leasing in 2009

23.04.2009, 00:00 142

Cele peste 200 de institutii financiare nebancare (IFN), adica firmele de credite de consum, ipotecare, leasing sau factoring, au ajuns la sfarsitul anului trecut la un sold al creditelor acordate de peste 36,68 de miliarde de lei (9,2 miliarde de euro), cu 30% peste valoarea din martie 2008, potrivit datelor publicate de BNR.
Calculat in euro, soldul imprumuturilor a urcat cu 21% fata de luna martie, cand BNR a publicat pentru prima data informatii statistice intermediare cu privire la aceasta piata in afara celor din Rapoartele Anuale asupra Stabilitatii Financiare.
Imprumuturile acordate de IFN reprezentau in decembrie 2008 circa 18,5% din totalul creditului neguvernamental din sistemul bancar, care se ridica la acea data la aproape 198,1 miliarde de lei (49,7 miliarde de euro), fata de o pondere de 17% in martie anul trecut.
Datele publicate de BNR se refera la institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general, adica toate firmele de leasing, de credite de consum, credite ipotecare, factoring, microcreditare si alte tipuri de imprumuturi, in conditiile in care in urma cu patru ani acestea au fost obligate sa obtina avizul BNR pentru a-si putea continua activitatea, iar acum raporteaza trimestrial Bancii Nationale rezultatele financiare.
Activele totale ale IFN au ajuns la 44,4 miliarde de lei (11,15 miliarde de euro) in decembrie trecut, valoarea fiind cu 30% peste cea din martie. Comparativ cu activele totale din sistemul bancar la sfarsitul anului trecut, cele ale IFN reprezinta circa 14%. Pe piata activeaza peste 200 de societati financiare nebancare.

Leasingul financiar, 2,3 mld. euro
Cea mai mare pondere in piata IFN o detin companiile care acorda mai multe tipuri de credite, cum ar fi cele de consum, ipotecare sau pe card, ale caror imprumuturi reprezinta 74% din total, adica peste 27 de miliarde de lei (6,8 miliarde de euro).
Leasingul financiar avea la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor BNR, un sold de peste 9,05 miliarde de lei (2,27 miliarde de euro), reprezentand un sfert din piata IFN.
"Cred ca anul acesta ponderea leasingului va ramane la fel sau poate chiar va mai creste, chiar daca in termeni reali va scadea, avand in vedere ca toate segmentele pietei IFN sunt in scadere. S-ar putea sa vedem o scadere cu 50-60% a pietei de leasing in 2009", a declarat Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing, a doua companie de pe aceasta piata.
Leasingul este lovit de scaderea vanzarilor de masini noi, in conditiile in care leasingul auto reprezinta mai mult de 70% din aceasta piata.

Creditele de consum si cele ipotecare, doar 1,4% din piata
Creditele de consum si cele ipotecare si imobiliare reprezinta circa 1,4% din totalul celor acordate de IFN. Imprumuturile pentru consum au o pondere de 1,1% si un sold de aproape 409 mil. lei (103 mil. euro), iar firmele de credite ipotecare au o pondere de 0,3%, cu un sold de 92 mil. lei (23 mil. euro). Majoritatea acestor imprumuturi nu sunt insa reflectate aici, ci la categoria "activitati multiple de creditare".
Alte tipuri de IFN, cum ar fi cele de microcreditare sau factoring, au ponderi de sub 0,1% in totalul pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO