Bănci și Asigurări

Creditele acordate de IFN-uri populaţiei şi firmelor s-au stabilizat la 22 miliarde de lei

Creditele acordate de IFN-uri populaţiei şi firmelor...

Autor: Ciprian Botea

23.07.2014, 00:00 111

Companiile şi populaţia aveau la sfârşitul lunii martie credite de 22,2 miliarde de lei (5 mld. euro) contractate de la instituţiile financiare nebancare (IFN) înscrise în registrul general de la BNR, comparabil cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor trimestriale agregate de banca centrală. Stocul de credite acordate de IFN-uri s-a stabilizat în ultimele trimestre în condiţiile în care în prima parte a crizei bilanţurile se subţiaseră cu echivalentul a 15 miliarde de lei.

Portofoliul de credite ajunsese la un vârf istoric de 37 miliarde de lei în decembrie 2008, când criza financiară îşi făcea simţită prezenţa pe piaţa locală. La nivel agregat, IFN-urile aveau active de 32,4 miliarde de lei la finalul lunii martie, faţă de un vârf de 45 miliarde de lei în 2008. Circa 170 de firme sunt înscrise în registrul general de la BNR, piaţa fiind dominată de companii afiliate băncilor sau unor grupuri financiare internaţionale. Multe companii, în special de talie redusă, s-au închis în perioada de criză, în condiţiile în care au rămas fără clienţi pe care să-i finanţeze.

Diminuarea la nivel agregat a portofoliilor de credite s-a suprapus în perioada de criză cu un număr tot mai mare de împrumuturi neperformante, în condiţiile în care scăderea cifrelor de afaceri şi a salariilor a pus clienţii în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele. Sumele întârziate la plată ajung la circa 15% din totalul sumelor datorate de clienţii IFN-urilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO