Bănci și Asigurări

Creditele acordate instituţiilor financiare nebancare au crescut cu 600 mil. lei într-un an

Creditele acordate instituţiilor financiare nebancare au...

Autor: Liviu Popescu

26.01.2015, 00:00 51

Stocul creditelor acordate de bănci instituţiilor financiare nebancare (IFN) era la finele lunii noiembrie în valoare de 3,3 mld. lei, cu aproximativ 700 mil. lei peste nivelul din perioada similară a anului precedent. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, stocul este mai mic cu circa 500 mil. lei, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR. Stocul creditelor acordate societăţilor de asigurare însuma în noiembrie 12 mil. lei, de trei ori mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Cele mai multe credite au mers către intermediarii financiari, respectiv 3,27 mld. lei la finele lunii noiembrie, din care creditele cu scadenţa până la un an inclusiv însumau 1,5 mld. lei, cu 600 mil. lei peste nivelul din noiembrie 2013.

Creditele acordate şi angajamentele însumate de IFN-uri cumulau 27 mld. lei la finele lunii noiembrie, în scădere cu circa un miliard de lei faţă de aceeaşi perioadă a anul precedent. Cea mai mare parte a împrumuturilor, respectiv echivalentul a 23 mld. lei, este acordată în euro, în timp ce creditele în monedă naţioneală totalizeazaă 3,6 mld. lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO