Bănci și Asigurări

Creditele au scăzut în septembrie sub 60% din activele bancare

Creditele au scăzut în septembrie sub 60% din activele...

Autor: Liviu Popescu

28.11.2014, 00:00 65
Băncile aveau la sfârşitul lunii septembrie credite acordate clientelei nebancare, respectiv populaţiei şi companiilor locale, dar şi nerezidenţilor, în proporţie de 58,7% din totalul activelor, cel mai redus nivel din acest an. Ponderea este asemănătoare celei înregistrate în decembrie anul trecut, potrivit datelor BNR. Ponderea urcase la peste 60% la finalul lunii august. Scăderea acestui indicator vine în condiţiile în care stocul de credite atinsese un minim al ultimilor ani, de 214 mld. lei la finalul lunii septembrie. Bancherii sunt reticenţi să finanţeze economia, iar pe de altă parte se plâng că nu primesc suficiente cereri de credit solvabile din partea clienţilor. Pe segmentul firmelor mici şi mijlocii, dobânzile sunt însă prohibitive, chiar de peste 10% pe an.
 
O bună parte din activele băncilor sunt încă investite în titluri de stat, în pofida faptului că randamentele acestora au fost pe un trend descedent în ultima perioadă. Statul se împrumută pe cinci ani la sub 3%, iar pe zece ani la randament de circa 4% pe an. Scăderea costului la care se împrumută statul a fost determinată pe fondul reducerii inflaţiei, îmbunătăţirii percepţiei de risc privind România şi al cererii în creştere pentru titlurile româneşti, cerere susţinută în principal de investitorii străini. La finele anului trecut, investitorii străini deţineau titluri de stat în lei şi euro emise pe piaţa internă de aproximativ 5 mld. euro, cu circa 2 mld. euro sub vârful istoric atins în primăvara aceluiaşi an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO