Bănci și Asigurări

Creditele bancare interne reprezintă doar 8% din datoriile companiilor. Firmele preferă împrumuturi de la acţionari şi creditele externe şi comerciale

Creditele bancare interne reprezintă doar 8% din...

Autor: Claudia Medrega

18.06.2018, 00:07 632

Ponderea creditelor luate de companii de la băncile de pe piaţa locală reprezintă aproximativ 8% din bilanţul lor, mai puţin decât împrumuturile de la acţionari, creditele externe sau cele comerciale. Capitalurile proprii ale firmelor au o pondere de aproximativ 30%, potrivit datelor din cel mai recent Raport asupra Stabilităţii Financiare realizat de BNR.

„Apelarea la creditarea bancară de către sectorul companiilor nefinanciare se menţine redusă. Se observă o înclinaţie mai ridicată a companiilor nefinanciare către alte surse de finanţare, cum ar fi creditul comercial, împru­muturi de la acţionari sau entităţi afiliate, respectiv de la instituţii financiare nerezidente“, susţine banca centrală.

BNR apreciază că datoria externă a companiilor poate fi în perspectivă o sursă potenţială de credite ce pot fi acordate de băncile locale.

Datoria externă este una dintre formele importante de fi­nan­ţare a companiilor nefinanciare din România, repre­zentând 15% din totalul datoriei sectorului companiilor.

Creditele externe luate de companii, cumulat de la instituţii financiare străine şi de la firmele-mamă, s-au majorat cu 50% în ultimul deceniu, până la 36,7 mld. euro, reprezentând 10% din pasiv.

În perioada 2007-2017, datoria externă de tip mamă-fiică a crescut de la 11 mld. euro la 26,8 mld. euro, ponderea acesteia în total datorie externă urcând de la 45% la 73%.

Soldul creditelor totale pentru companii a ajuns la sfârşitul anului trecut la 110,5 mld. lei, din care aproape 60% sunt în lei (65,7 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO