Bănci și Asigurări

Creditele cu dobânzi de 4.000% au atras atenţia ANPC

Creditele cu dobânzi de 4.000% au atras atenţia ANPC

Autor: Andra Oprescu, Liviu Popescu

17.03.2015, 00:04 870

Companiile specializate în acordarea de împrumuturi rapide de mică valoare, care au devenit foarte active în ultima perioadă, afişează dobânzi anuale efective chiar şi de 4.000%, iar pentru un împrumut de 1.000 de lei pe 30 de zile, clientul ajunge să ramburseze chiar şi  1.360 de lei, echivalentul unei dobânzi zilnice de 12 lei.

Unele companii afişează dobânzi fixe de 20% pe an, însă comisioanele suplimentare, cum ar fi cele de administrare, repre­zin­tă adevăratul cost suportat de client în con­di­ţiile în care acestea ajung şi la 3,6% pe lună, echivalentul unei dobânzi anuale de 40%. Bri­ta­nicii de la Provident au fost primii care au început să acorde astfel de împrumuturi ra­pide, ajungând în prezent la 320.000 de cli­enţi, însă în ultimii ani au apărut şi alte com­pa­nii care promo­vează creditele pe termen scurt.

Înainte de criză, băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN-urile) promovau credite doar cu buletinul (fără a fi necesară adeverinţa de venit), însă în prezent pe piaţă sunt aruncate oferte pre­cum credite online fără acte, „credite până la salariu“ sau „credite prin SMS“. Acti­vitatea acestor companii care promit că oferă credite chiar şi în aceeaşi zi de la depunerea cererii a atras atenţia Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt în regulă şi o să facem un control la IFN-uri  să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia“, a spus Marius Dunca, preşedintele ANPC.

 El a adăugat că există plângeri atât cu privire la clauzele contractuale, cât ?i la dobânzi. De multe ori, pa?ii pentru ob?inerea unui credit sunt foarte simpli, uneori făcându-se chiar chiar telefonic, ceea ce cre?te riscul ca un client să contracteze unîmprumut fără a fi complet informat.

Dunca a atras atenţia celor cu credite în franci şi dolari, să fie atenţi la riscurile asociate contractării unui credit de la un IFN pentru a plăti ratele la bancă, existând posibilitatea creşterii semnificative a datoriilor. El a menţionat şi faptul că încrederea consumatorilor în bănci a cunoscut un declin, ceea ce ar putea explica creşterea businessului companiilor de credite de consum.

IFN-urile au acordat anul trecut credite destinate consumului personal în valoare de 3 miliarde de lei (echivalentul a 680 mil. euro), în creştere cu 20% faţăde 2013, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB). Cu toate acestea, creditele noi nu au reuşit să acopere rambursările, astfel că portofoliul total al împrumuturilor de consum a scăzut la 4,3 mld. lei, fiind cu 100 milioane de lei sub nivelul din decembrie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO