Bănci și Asigurări

Creditele de consum au prima creştere după cinci ani

Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD. Foto: Victor Ciupuliga

Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD. Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Anelis Baciu

29.08.2014, 00:07 603

Iulie a marcat o premieră pe piaţa creditului în lei, respectiv reluarea creşterii anuale a stocului finanţărilor pentru consum după o scădere continuă timp de cinci ani.

Creditele de consum în lei au înregistrat un volum de 23,5 mld. lei în iulie, ceea ce înseamnă un plus de 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor BNR.

„Am început să simţim revigorarea creditării încă prin luna noiembrie a anului trecut. Populaţia cere atât credite noi, cât şi refinanţări, iar majoritatea liniilor de refinanţare sunt cu creşteri de sold“, a afirmat Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.

Din 2009 bancherii nu au mai înregistrat creşteri ale portofoliilor de credite de consum, erodarea acestora conducând şi la scăderea veniturilor din dobânzi. Primele semne de revenire a creditării au început să se vadă în statisticile BNR la începutul acestui an, iar din martie, finanţarile în lei pentru nevoi personale au marcat creş­teri lunare de circa 100 mil. lei.

Dacă creditele de consum îşi revin lent, finanţările în lei pentru achiziţia de locuinţe îşi menţin creşterea alertă. Ipotecarele în mo­neda locală au ajuns la 6,5 mld. lei în iulie, triplu faţă de aceeaşi lună din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO