Bănci și Asigurări

Creditele din străinătate ale firmelor locale s-au redus cu 500 milioane de euro în trei luni

Creditele din străinătate ale firmelor locale s-au...

Autor: Ciprian Botea

08.07.2014, 00:05 80
Companiile româneşti aveau la sfârşitul lunii martie credite de aproape 10,5 miliarde de euro contractate direct de la bănci din străinătate, majoritatea din Austria şi Germania, în scădere cu 550 milioane de euro faţă de nivelul de la finalul anului trecut, potrivit unor date publicate de BNR.
 
Aproximativ 60% din finanţările din străinătate sunt acordate de băncile austriece, respectiv echivalentul a 6,4 mld. euro. Expunerea băncilor austriece a înregistrat însă şi cea mai dramatică ajustare în primul trimestru, de echivalentul a 400 mil. euro. Băncile germane au o expunere de 3,1 mld. euro, cu 50 mil. euro sub nivelul din decembrie 2013.
 
Cifrele privind creditele contractate direct de la bănci din străi­nătate au fost făcute publice pentru prima dată la înce­pu­tul anului 2013, cu date din septembrie 2012, ceea ce a arătat că de fapt firmele româneşti sunt mult mai îndatorate decât se credea anterior.
 
Totuşi, faţă de nivelul afişat iniţial, în septembrie 2012, sto­cul împrumuturilor din străinătate este în scădere cu peste un miliard de euro. Practic, procesul de dezintermediere, re­flectat până acum de reducerea finanţărilor acordate de băn­cile străine subsidiarelor lor locale, se extinde acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO