Bănci și Asigurări

Creditele în franci elveţieni s-au redus cu 6% într-un an

Creditele în franci elveţieni s-au redus cu 6% într-un an

Autor: Ciprian Botea

25.07.2014, 00:03 276
Băncile locale mai aveau în portofolii credite acordate în franci elveţieni de echivalentul a 3,25 miliarde de franci (11,7 miliarde de lei) la sfârşitul lunii mai, în scădere cu 6% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea în termeni nominali este de echivalentul a 200 milioane de franci elveţieni, potrivit datelor BNR.

De la începutul crizei, portofoliile de credite în franci elveţieni ale bancherilor s-au redus cu echivalentul a 1,3 miliarde de franci, în mare parte fiind vorba de credite scoase din bilanţuri de bancheri pentru că debitorii nu şi-au mai plătit ratele şi mai puţin de rambursări anticipate sau la termen. Aceste credite au fost acordate în general pe termen lung, astfel că volumul împrumuturilor ajunse la scadenţă în ultimii ani este nesemnificativ. Creditul în franci a fost adus pe piaţă de ungurii de la OTP în 2005, iar un an mai târziu a intrat şi în portofoliul Raiffeisen, mirajul dobânzilor mici propagându-se pe piaţă şi prin oferte ale Volksbank, Bancpost, Băncii Româneşti şi Piraeus.

Clienţii cu credite în franci elveţieni au fost cei mai afectaţi de criza financiară izbucnită în 2008, în condiţiile în care doar în ultimii cinci ani cursul de schimb s-a depreciat cu 33%. Faţă de 2006, când au fost acordate cele mai multe credite, francul s-a apreciat cu 60%. Francul elveţian, văzut ca o monedă de refugiu de către investitori, este cotat în prezent la 3,6 lei, dar au existat şi perioade în care a fost cotat la 4 lei şi ameninţa să ajungă la paritate cu euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO